Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’da fon yöneticileri yeni düzenlemelerin devreye girmesiyle birlikte portföylerindeki sürdürülebilir varlıklarda balon olduğunu kademeli olarak kabul etmeye hazırlanıyor.

RBC Capital Hisse Analisti Mandeep Jagpal, Sürdürülebilir Finans Tebliğ Düzenlemeleri’nin amacı doğrultusunda çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ESG) alan tanımlamalarında birlik sağlayacağını belirterek “Varlık yöneticileri artık neyin çevreci, sosyal ve yönetişimi önceleyen yatırım olarak tanımlanabileceğini yeniden düşünmek zorunda” dedi.

Avrupa varlık yönetimi sektörü yeni düzenlemelerle birlikte 2018-2020 arasında ESG olarak tanımlanan 2 trilyon dolar değerindeki varlığın ESG tanımlamalarını kaldırmak zorunda kaldı. Mart ayında yürürlüğe giren Avrupa Sürdürülebilir Finans Tebliğ Düzenlemeleri (SFDR), fon yöneticilerinin portföylerindeki sürdürülebilir varlıklarla ilgili gerekli belgelerin sağlanmasını gerektiriyor.

Schroders tarafından geçen yıl gerçekleştirilen bir ankete göre, 650 kurumsal yatırımcının yüzde 60’ı sürdürülebilirlik hedeflerinin önündeki en büyük engelin abartılmış, yanlış sunulmuş ya da ‘yeşile boyanmış’ yatırım stratejileri olduğunu belirtiyor.

Diğer yandan ESG’lere olan talep fon yöneticileri için kârlı iş imkanları sağlıyor. Bloomberg Intelligence verilerine göre, ESG piyasasının 2025 yılında 50 trilyon dolara ulaşarak küresel varlıkların üçte birini oluşturması bekleniyor.

ESG olarak tanımlanan varlıkların tanımlarının değiştirilmesinin sürmesini bekleyen Jagpal, “Gerçek ESG varlıklar ve ESG olarak tanımlanan varlıklar arasındaki farkın SFDR ile beraber önümüzdeki 12 ay içerisinde kapanmaya devam etmesini bekliyorum. Fakat bu farkın tamamen kapanacağını söylemek güç” dedi.