Bloomberg HT Haberler Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetlerinde ılımlı büyüme
Haberler

Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetlerinde ılımlı büyüme

  • Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetleri Ocak ayında ılımlı büyüme devam etti. PMI verilerine göre Almanya'nın yeni başlayan ekonomik toparlanması, Fransa'daki zayıflığı dengelemeye yardımcı oldu.

Giriş: 23 Ocak 2026, 12:56
Güncelleme: 23 Ocak 2026, 12:56

S&P Global tarafından derlenen Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ikinci ay üst üste 51,5 seviyesinde kalarak, büyüme ile daralmayı ayıran 50 eşiğinin üzerinde yer aldı. Analistler endeksin 51,9'a yükseleceğini tahmin etmişti.

21 üyeli birliğin en büyük ekonomilerinden Almanya, hem imalat hem de hizmet sektörlerindeki iyileşmeyle beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Fransa ise, ülkenin bütçesiyle ilgili siyasi çalkantıların talebi olumsuz etkilemesi nedeniyle hayal kırıklığı yarattı.

Hamburg Commercial Bank ekonomisti Cyrus de la Rubia, yaptığı açıklamada, "Ekonomik toparlanma hala oldukça zayıf görünüyor. Yeni yıla başlarken önümüzdeki aylarda da durumun aynı şekilde devam edeceğine işaret ediyor" dedi.

Geçen yıl ABD'nin ilk gümrük vergisi fırtınasını atlatan Avrupa ekonomisi, Almanya ve diğer ülkelerde altyapı ve savunmada yapılan yüksek devlet harcamalarının faydasını hissetmeye başlıyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın daha sonra geri aadım atmasına rağmen bu hafta Grönland nedeniyle daha fazla tarife uygulama tehdidinde bulunmasının ardından ticaret hala endişe kaynağı olmaya devam ediyor.