Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi binlerce işletmenin yeniden açılması ile iş aktivitesine geri dönüşün sağlanmasının ardından yaşadığı derin krizden çıkmaya başladı.

IHS Markit tarafından Perşembe günü açıklanan veriler umut verici olsa da toparlanmanın zaman alacağının altını çizdi.

Euro Bölgesi'nde Mayıs ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 25 seviyesindeki beklentinin üzerine çıkarak 28.7 oldu, imalat PMI ise 39.5 oldu beklenti 38 olması yönündeydi.

Fransa'da PMI'lar eklentilerin üzerinde gerçekleşti

IHS Markit tarafından Perşembe günü açıklanan Fransa'nın imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Nisan ayındaki 31.5 seviyesinden toparlanarak 40.3 düzeyine çıktı. Endeks geçtiğimiz yılın aynı döneminde 50.6 olmuştu.

18 ekonomistin 28 ve 52 arasında değişen beklentilere sahip olduğu imalat PMI dördüncü ayında da art arda daralmaya işaret etti.

Fransa'da Mayıs ayında yeni siparişler Nisan ayındaki 16 düzeyinden 31.4 seviyesine çıksa da o da dördüncü ay art arda daralma alanında kaldı.

Fransa'nın Mayıs ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi ise 28'likl beklentilere karşın 29.4 düzeyinde gerçekleşerek beklentilerin üzerine çıktı.

Almanya'da imalat PMI beklentileri karşılamazken, hizmet PMI beklentiletin üzerine çıktı

Almanya'nın özel sektör aktivitesi Mayıs ayında gerilemesini sürdürdü.

İmalat ve hizmet sektörleri üretimde sert düşüşler kaydederken, bileşik PMI da zayıf seyrini sürdürdü. Almanya'da hizmet PMI Mayıs ayında 26 seviyesindeki beklentilerin üzerine çıkarak Nisan ayındaki 17.4 seviyesinden toparlandı ve 31.4 seviyesinde gerçekleşti. 31.4 olurken, imalat PMI 39.4 seviyesindeki beklentinin altında kalarak 36.8 oldu.

Önceki ay Almanya restaurant ve otellerin yeniden açılmalarına izin vermişti.