Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Euro/TL haftaya 10,26 seviyesinde başladıktan sonra salı günü 10,3261'e ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Dolar/TL kuru ise pazartesi günü 8,43 seviyesine kadar tırmandıktan sonra salı günü 8,41 civarında dalgalı bir seyir izliyor.

Fed politikacılarından gelen enflasyon yorumları sonrasında ABD Hazine tahvili faizi ve dolar endeksi düşerken gelişen ülke para birimlerinde Filipin Pesosu ve Türk Lirası hariç diğerleri yükseldi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi haftaya yüzde 1,62 seviyesinde başladıktan sonra kademeli bir düşüşle salı günü yüzde 1,58’e geriledi. Bloomberg Dolat Spor Endeksi ise 1.119 seviyesinden haftaya başladıktan sonra 1.113’e kadar düştü.

Gelişen ülke para birimlerinin geneli Fed yorumları sonrasında düşen dolar endeksi ve tahvil faizlerinden destek bularak yükseldi. Gün içerisinde en fazla yükselen para birimi yüzde 0,56 ile Bulgar Levası olurken, ikinci sırada Güney Kore Won’u yer alıyor. Türk Lirası ise gelişen ülke para birimleri arasında salı günü dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

Fed yöneticilerinden güvercin mesajlar

Doların gerilemesi ve ABD Hazine tahvili faizinin son düşüşünde Fed politikacılarının enflasyon ile ilgili yorumları etkili oldu.

Fed Üyesi Lael Brainard arz sıkıntılarının aşılması sonrası kısa vadeli fiyat baskılarının azalacağını öngörürken uzun vadeli beklentilerinin “çok iyi bir şekilde çapalandığını” belirtti. Brainard, Fed üyelerinin enflasyonun hedefin üstüne çıkması durumunda tekrar aşağı indirecek araçlara ve tecrübeye sahip olduğunu belirtti.

Yahoo Finance’e konuşan üyelerden James Bullard ise varlık alımlarını azaltma zamanlamasının önümüzdeki aylarda gündeme geleceğini belirtirken “Ancak o noktaya henüz gelmedik” açıklamasını yaptı. Bir başka Fed üyesi Raphael Bostic enflasyonun uzun bir süre yüksek kalmasını beklemediğini vurguladı.

Fed üyelerinin enflasyon konusunda teskin edici açıklamalarına karşın yatırımcı için enflasyon bir numaralı tema olmayı sürdürüyor.