EYT teklifi TBMM'de kabul edildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için hazırlanan kanun teklifi için görüşmeler sona erdi. Yapılan oylama sonucunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı.
TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği Emeklilik Yaşa Takılanlar'a (EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi iktidar ve muhalefetin 395 oyuyla kabul edilerek yasalaştı. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sora yürürlüğe girecek ve başvurular alınacak.
5000 prim günü önerisi reddedildi
TBMM'de görüşmeleri devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
verdiği önergeler ise, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Yasa teklifinin birinci maddesinde AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle değişikliğe gidildi. Yapılan yeni düzenlemeyle emekli olduktan sonra aynı iş yerinde yeniden işe başlama süresi 10 günden 30 güne çıkarıldı.
Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içinde tekrar işe başlayanlara yüzde 5 prim desteği sağlanacak.
Kimler faydalanabilecek?
Yapılan düzenlemeye göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalı süresini tamamlamış olan emekli olabilecek.
Bunun yanında vatandaşların işe başlama tarihine bağlı olarak 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını sağlamış olmaları gerekiyor.
Yapılan düzenlemeyle yaklşık 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkın sahip olması beklenirken kanun teklifinin Resmi Gazete’de yürürlüğe girmesi sonrası şartları yerine getirenler süre sınırı olmaksızın SGK ve e-Devlet’ten başvuru yapabilecek.
EYT düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp 1 Mart tarihinde yasalaştıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla aynı hafta içinde yürürlüğe gireceği tahmin ediliyor.