Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed’den gelecek yıl faiz artışı bekleyen tahvil trader’ları, Fed yetkililerinin 2008’den beri borçlanma maliyetlerini sıfırdan yükseltmek için ne kadar sabırlı olduğunu hafife almış görünüyor.

JP Morgan’a göre Fed’in finansal krizden beri faizi ilk defa bu seviyeye indirmesinin ardından traderlar ilk faiz artışı konusunda agresif beklenti içerisinde..

Bankanın analizine göre 2008 yılının sonunda traderlar gelecek birkaç yılda birkaç faiz artışı öngörse de Fed ilk faiz artışını 2015'te yapmıştı. Bu döngü yeniden yaşanabilir. Spekülatörler trilyonlarca dolarlık teşvikler ve koronavirüs aşısının geniş kitlelere ulaşmasından yola çıkarak faizlerin bu düşük seviyelerde kalmayacağını öngörüyor.

Swap ve vadeli işlemlerde gelecek yıl için 25 baz puan artışı, 2023 sonuna kadar ise 3 faiz artışı fiyatlanıyor.

Fed’in faiz artışı için sabırlı olacağı mesajının, bir yıldan fazla sürenin en yüksek seviyesine çıkan uzun vadeli tahvil faizlerini daha da yükseltme riski bulunuyor.

JP Morgan stratejisti Alex Roever "piyasalar fiyatlandırmasını yapar, gerçekleşen ise fiyatlamadan farklı birşey olabilir. Piyasa ilk faiz artışı için Fed’i sınıyor. Ancak Fed yetkilileri bunu dikkate almış görünmüyor” diye konuştu.