Advertisement
HABERLER ABONE OL

Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian Abu Dhabi’de düzenlenen enerji forumunda CNBC’ye verdiği mülakatta Fed’in enflasyon konusundaki görüşüyle kredibilite kaybına uğradığını söyledi.

El-Erian “enflasyon konusunda Fed’in ’güvenilir’ bir görüşü olmasının kurumsal, siyasi ve sosyal anlamda devasa etkileri olacağından ve bunun ne kadar önemli olduğundan daha önce de söz etmiştim” dedi. El-Erian Fed’in enflasyon konusundaki duruşunun bankanın sözel yönlendirmesini zayıflattığını ve ABD Başkanı Joe Biden’in ekonomik ajandasına da zarar verdiğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonun seneye de yüksek seyretmesini beklediğini, tedarik zincirindeki sıkıntıların iyileşme işaretleri göstermediğini belirtmişti.

Yıllık enflasyon Ekim’de yüzde 6.2 ile Aralık 1990’dan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı.

El-Erian “enflasyonun sık sık ‘geçici’ olduğunu söyleyerek yanlış nitelendiriyoruz. Geçici değil. Şirketler yüksek fiyatlandırma yapıyor, fiyat artışlarının devamı da gelecek. Davranışsal değişimlerin devam ettiğine dair elimizde kanıtlar var. Tedarik zincirindeki sıkıntılar da beklentilerden uzun süredir devam ediyor..” dedi ve Fed’in büyük bir politika hatası yaptığı konusunda uyarıda bulundu.