Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhur Örnek - Bloomberg HT Araştırma

Nisan ayından Haziran ayının başına kadar Fed’in açtığı swap kanallarındaki pozisyonlar, 449 milyar dolarla zirvesine ulaştıktan sonra, 440 milyar dolar civarında sınırlarını zorlarken, Haziran sonrasında swap kanallarındaki pozisyonlar kademeli bir şekilde azalmaya başladı.

Pandemi döneminde dünyadaki 14 merkez bankasına swap hattı açan Fed, pandeminin tepe noktasına ulaştığı dönemde merkez bankalarına 390-440 milyar dolar arasında swap imkanı sağlıyordu. 17 Eylül itibariyle bu kanallar aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin tutarı 34.9 milyar dolara kadar geriledi.

Nisan-Haziran döneminde 440 milyar dolarlık swap işlemlerinin neredeyse yarısı Japonya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmişti. Swap hattı aracılığıyla bu dönemde 190-220 milyar dolar işlem gerçekleştiren banka bu dönemde bu hattan en fazla yararlanan merkez bankası oldu.

Aynı dönemde ikinci sıradaysa Avrupa Merkez Bankası geliyor. 140 milyar dolar civarı işlem gerçekleştiren Avrupa Merkez Bankası, açılan swap hattını hala kullanmaya devam ediyor. Üçücü sıradaysa 20-31 milyar dolar işlemle İngiltere Merkez Bankası geliyor

Brezilya, İsveç, Yeni Zelanda ve Kanada merkez bankalarıysa pandemi başlangıcında açılan swap hatlarını bu süreçte hiç kullanmadılar.

Nisan ayında 15 merkez bankasında 10 tanesi bu swap hatlarını aktif bir şekilde kullanırken, 17 Eylül itibariyle sadece 6 merkez bankası bu swap hatlarını kullanmaya devam ediyor.

Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası, Danimarka Merkez Bankası, Singapur Merkez Bankası ve Meksika Merkez Bankası bu hattı kullanmaya devam edenler arasında.