Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri Temmuz ayındaki faiz indirimini ticaret savaşı ve düşük enflasyondan kaynaklanan sorunlara karşı sigorta olarak değerlendirdi ve Fed'in faiz indirimi için öne sürdüğü bu nedenler, Eylül ayı toplantısı yaklaşırken diğer bir fazi indirimini destekliyor.

Çarşamba günü Washington'da yayınlanan 30-31 Temmuz toplantı tutanakları, ABD ekonomisinin şimdilik iyi performans göstermesine karşın, görünüme yönelik riskleri işaret ederek, çeyrek puanlık indirim için sebepleri işaret etti.

Yatırımcılar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 17-18 Eylül'deki toplantısında ve bunun dışında bu yıl bir kez daha faiz indirimine gidilmesini tam olarak fiyatlandırmış durumda. Bu konuda diğer bir önemli işaret, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Kansas City Fed’in Jackson Hole, Wyoming'de düzenleyeceği yıllık toplantıda yapacağı konuşmadan gelebilir.

Amherst Pierpont Securities baş ekonomisti Stephen Stanley, müşteriler için hazırladığı notta, "Fed Eylül ayında diğer bir gevşeme olacağı şeklindeki piyasa beklentilerini neredeyse onaylamış durumda" dedi.

Üç Neden

Tutanaklarda, Temmuz ayındaki faiz indirimi için üç nedenden bahsedildi.

Bunlardan ilkine göre, Fed faiz indiriminin, işletme yatırımlarında, kısmen ticaret belirsizliğinden dolayı küresel imalat sektöründe görülen gerilemeden kaynaklanabilecek daha da yavaşlamaya bir sigorta olduğunu kaydetti. Fed'in son toplantısından bir gün sonra, ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e ilave gümrük tarifeleri getirerek ticaret savaşını kızıştırdı. Bunun ardından belirsizlik yüksek kalırken, yatırım kararlarının alınması daha da zor hale geldi.

İkinci neden ise risk yönetimiydi. Bu söylem, ekonomiye yönelik bazı aşağı yönlü riskleri işaret etti. Fed yetkililerinin altını çizdiği sorunlardan biri, yavaşlama derinleşirse, yabancı merkez bankalarının faiz indirmek için "yalnızca kısıtlı poltika alanına" sahip olmasıydı. Temmuz toplantısının ardından, veriler Almanya'da üretimin ikinci çeyrekte daraldığını gösterdi ve İngiltere'nin AB'den anlaşmasız ayrılabileceğine ilişkin endişeler arttı.

New York'ta MacroPolicy Perspectives LLC ortağı Laura Rosner, "Temmuz toplantısından bu yana riskler arttı," dedi ve "Yetkililer gelecek ay toplandığında, önceden tedbir mahiyetindeki sigorta faiz indirimleri için daha fazla destek olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Fed yetkililerinin üçüncü nedeni ise enflasyonu tekrar yüzde 2 hedef seviyesine yükseltmekti. Çekirdek tüketici enflasyonu Temmuz itibariyle yıllık yüzde 2.2 seviyesine yükseldi, ancak FOMC'nin endişesi, kamuoyunun uzun vadeli fiyat artış beklentilerinin enflasyonun çok uzun süre çok düşük seyretmesinden dolayı yüzde 2 seviyesinin altında sıkışmasıydı.

Son toplantıdan bu yana, dolar, küresel ekonomik görünümün kötüleşmesi ile güç kazandı ve bu durum ithalatı daha da ucuz hale getirerek enflasyon üzerinde ilave aşağı yönlü baskı oluşurdu.