Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in politika yapıcıları Haziran toplantısında, ABD ekonomisinin koronavirüsün tetiklediği resesyondan toparlanmasına yardımcı olmak için gösterge faizi bu ve gelecek yıl sıfır seviyesi yakınında tutmayı değerlendirecekler.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), Salı günü başlayan ve bu akşam sona erecek toplantısında, gösterge gecelik faizi değiştirmeyerek sıfır ila yüzde 0.25'teki hedef aralığında tutma kararı almasına neredeyse kesin gözü ile bakılıyor. Komite TSİ 21:00'de açıklama yapacak ve bunun yanında, Aralık ayından bu yana ilk kez, aralarında faiz projeksiyonlarının noktasal grafiğinin de bulunduğu çeyrek dönem tahminleri de açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell kararın açıklanmasından yarım saat sonra basın toplantısı düzenleyecek.

Beklenenden daha iyi çıkan Mayıs ayı istihdam verileri, ekonominin, yavaş biçimde yeniden açılması ile birlikte, en kötü dönemi geride bırakmakta olduğunu işaret ediyor. Ancak Fed'in, yetkililerin normale dönüşün yavaş olacağı uyarıları ile birlikte izlemede kalmaya devam etmesi ile birlikte, kredi akışının devamını sağlamak için uygulamaya koydukları acil politikalardan çıkış yapmaya yakın biryerlerde olunduğuna ilişkin işaret vermesi beklenmiyor.

Amherst Pierpont Securities başekonomisti Stephen Stanley, "İnsanlar politika projeksiyonlarının neler olacağını görme konusunda çok kaygılı. Ancak Powell belirsizlik vurgusu yapabilir," dedi ve "Fed başkanı muhtemelen bunun katı bir taahhüt olmadığını söyleyecek. Durumun nasıl gelişeceği konusunda kafamız çok bulanık" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan ekonomistler, FOMC'nin muhtemelen sadece 2022 yılında faiz artırımına gitmesini beklerken, bazıları 2023 ya da daha sonrasından önce faiz artırımı öngörmüyor. Fed'in Aralık ayında açıkladığı son faiz tahmin medyanı, 2022'nin sonunda yüzde 2.125 seviyesindeydi. Bu görünüm, pandeminin Mart ayında yayılması sonucu, Fed'in programlı toplantısını öne çekerek 15 Mart Pazar günü gösterge faizde 1 yüzde puanlık acil indirime gitmesi ile birlikte ile geçerliliğini yitirdi.

Ekonomik Projeksiyonlar

FOMC ayrıca Mart ayında, virüsten kaynaklanan belirsizliğin artması ile birlikte, yine olağan dışı bir adım atarak ekonomik tahminleri açıklamayı askıya aldı. Powell, o dönemde, projeksiyonların Haziran ayında açıklanacağını söylemişti.

Mayıs'ta işsizliğin halen çok yüksek bir seviye olan yüzde 13.3'e düşmesinin ardından, Fed işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 10 seviyesinde gerçekleşebileceği tahmininde bulunabilir. Ancak bazı tahminler, geçen ay sürpriz tarım dışı istihdamdaki 2.5 milyonluk sürpriz artışın bir yansıması olarak, biraz daha aşağıda olabilir.

İşsizliğin önümüzdeki iki yıllık dönemde, iş gücü piyasasının iyileşmesi ile birlikte gerileyeceği tahmin edilirken, enflasyon tahminleri muhtemelen, petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olan ekonomik faaliyetteki virüs kaynaklı gerilemenin ışığında düşürülebilir.

Stifel Nicolaus başekonomisti Lindsey Piegza, "Fed kötü tahmin rakamları açıklayabilir, ancak olumlu bir dil ve toparlanma için uzun vadeli bir görünüm ile etkiyi yumuşatabilir" dedi.

FOMC Açıklaması

FOMC, beklenenden bir miktar daha iyi olan iş gücü piyasasının durumunu yansıtmak için açıklamasında ince bir ayar yapabilir, ancak temel mesaj aynı kalacaktır: Fed, ekonomiye destek olmak için "araçlarının tümünü" kullanmaya hazır bekliyor.

Cornerstone Macro LLC ortağı Roberto Perli, "Rakamlar Mayıs ayında açık bir şekilde cesaret verici ve tabanın görüldüğünü işaret ediyor. Ancak halen Fed'in muhtemelen bunları yorumlarken çok temkinli olacağını düşünüyorum," dedi ve "Açıklamanın ilk paragrafında ekonomiye ilişkin tanımlama biraz daha iyimser olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Ekonomistleri Ne Diyor?

"Bloomberg Economics, Fed'in Haziran FOMC toplantısında büyük çaplı yeni adımların çıkmasını beklemiyor. Politika yapıcılar, mevcut acil programların daraltılmasını garanti edecek ekonomik koşulların zamanlaması ve şekli konusunda başlangıç niteliğinde düşünmeye başlayabilirler, ancak mevcut politikalardan çıkışın tartışılması, ekonomik toparlanma kriz öncesi seviyelerine yaklaşana dek zamansız olmaya devam edecek."

-- Yelena Shulyatyeva, Andrew Husby ve Eliza Winger

Sözlü Yönlendirme

TD Securities baş ABD makro stratejisti Jim O'Sullivan, "FOMC, gösterge faizi ekonomi 'son olaylarla başa çıkana' ve tam istihdam ve fiyat istikrarına giden yola tekrar girene kadar sıfır seviyesi yakınında tutacağını söyledi," dedi ve "Komite 'son olaylarla' başa çıkma söylemini kaldırırken, mesajı güvercin tonda tutmaya devam edebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bazı yetkililer ayrıca, belli seviyede işsizlik oranı veya enflasyon oranı gibi belli ekonomik sonuçları telaffuz ederek faizin izleyeceği yolu daha açık hale getirmekten de bahsetti. Bu durum faizlerin artırılmasını düşünmeyi tetikleyecektir. Ekonomistler böyle bir değişikliği zamansız buluyorlar, ancak bu Fed'in Eylül toplantısına masada olabilir.

Getiri Eğrisi Kontrolü

Komite muhtemelen, bazı ABD Tahvil vadeleri için faiz hedeflemesi de dahil Fed'in para politikası niyetlerini açık hale getirmeyi tartışacak. Bu getiri eğrisi kontrolü politikası olarak adlandırılıyor. Ekonomistler, komitenin taktiği belirlemesini, ancak duyuru için Eylül ayını beklemesini öngörüyorlar. FOMC'de bu yıl oy hakkına sahip Cleveland Fed Başkanı Loretta
Mester, Haziran toplantısında getiri eğrisi kontrolü konusunda bir karar beklemek için muhtemelen çok erken olduğunu söyledi.

Basın Toplantısı

Chicago'da Grant Thornton'ın başekonomisti Diane Swonk, "Powell, 29 Nisan'daki basın toplantısında, resesyonun giderilmesine yardımcı olmak için Kongre'den gelecek ilave harcamalar konusunda güçlü bir argümanda bulundu, ardından Kongre'de yaptığı konuşmada yorumlarının tonunu düşürdü. Powell tekrar baskısını artırmak ihtiyacında olabilir" dedi.

Swonk, "Powell, özellikle protesto gösterileri ve bundan dolayı Kovid vakalarındaki olası artışlar nedeniyle diğer bir darbe daha alabilecek eyaletler için Kongre'den daha fazlasını istemek zorunda. Tüm eyaletlerin hissedeceği gelir açıkları, yeniden açılmalardaki gecikmelerden ve protesto gösterileri ve artan yayılma risklerinden dolayı yoğunlaşacak" şeklinde görüş bildirdi. Powell 16 Haziran'da Senato Bankacılık Komitesi'nde konuşacak.

Bilanço

Fed şimdilerde, piyasanın sorunsuz işlemesini sağlamak için "ihtiyaç duyulan miktarlarda" Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetler satın alıyor. Analistler, Fed in muhtemelen, olasılıkla bu ay, ekonomik faaliyeti açık bir şekilde güçlendirmek amacıyla, 2008-2014 arası büyük miktarlı tahvil alımlarına benzer bir şekilde tekrar bir program formüle etmek için belli bir noktada olacağını düşünüyorlar.

NatWest Markets stratejisti John Briggs, 5 Haziran tarihli raporunda, "Çarşamba günü FOMC toplantısından çıkabilecek potansiyel olarak en etkili duyuru, ilave parasal genişlemeler konusundaki detaylar olacak," dedi ve aylık 100 milyar dolar civarında Hazine tahvili ve 80 milyar dolarlık mortgage destekli menkul kıymet alımı beklediğini sözlerine ekledi.