Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri enflasyon hedefinin aşılmasına tahammül edeceklerini söylüyorlar. Tersinin olması durumundaysa plan o kadar net değil.

Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon merkez bankasının yüzde 2'lik hedefine yakın. Çoğu ekonomist ve politika yapıcı bu durumun sürmesini beklese de kesin değil. Enflasyon beklentileri düşük kısımda sıkışmış durumda ve daha cansız bir konut piyasası gelecekteki fiyat baskılarını olumsuz etkileyebilecek unsurlar arasında.

ABD'de ekonomik büyüme genel olarak güçlü olsa bilefiyat artışları yavaşlarsa merkez bankası zor bir pozisyonda kalabilir. Yetkililer, zayıf fiyat baskısı ve artan küresel risklerin etkisiyle halihazırda faiz artırımlarını durdurmuş durumda.

Fed daha hızlı fiyat artışı gerçekleşene kadar faizleri düşük tutarak duraklamayı uzatabilir. Buna karşın ekonomistler düşük enflasyon durumunda faiz indiriminin pek mümkün olmadığını, bunun yersiz bir kötümserliğe neden olacağını düşünüyor.

New York'ta konuşan Wrightson ICAP baş ekonomisti Lou Crandall, “Politikanın yön değiştirmesi için engel oldukça büyük. Eğer genişlemeye giderseniz 'Fed bizim bilmediğimiz neyi biliyor?' işlemlerini tetiklersiniz.” dedi.

Riskler ciddi. Fed, yüzde 2 hedefini belirlediği 2012'den beri bu seviyeyi sürdürülebilir şekilde tutturamadı. Yetkililer bu yıl hedeflerini sağlama bağlayacaklarından ümitli.

Politika yapıcılar, Aralık'ta yayınlanan tahminlere göre dördüncü çeyrekte yüzde 2 çekirdek enflasyon bekliyor. İşsizlik tahmini ise yüzde 3.5 seviyesinde bulunuyor. Trend üzerindeki büyümeyle birlikte bu, FOMC'nin bu yıl iki kez faiz artırımı beklemesinin temelini oluşturuyor.

Yetkililer Çarşamba günü sona erecek iki günlük toplantının ardından yeni projeksiyonlarını açıklayacak. Bloomberg anketinden çıkan sonuçlara göre ekonomistler Fed'in sıkılaştırma döngüsünün zirveye ulaşacağı Eylül ayında olmak üzere bu yıl bir kez faiz artırımına gitmesini bekliyor.

Bloomberg News