Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de politika yapıcıların bu hafta bir araya gelmesiyle birlikte Fed, bir süre faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki görüşünü güçlendirmeye hazırlanıyor.

Fed'in Çarşamba günü faizleri sabit tutacağı ve bir ihtimalle 2019 projeksiyonunu bir ya da hiç faiz artırımı olarak değiştireceği tahmin ediliyor. Ayrıca Fed, bilanço küçültmesinin ne zaman sona ereceğine dair detayları paylaşacak ve Başkan Jerome Powell kararın ardından basın toplantısı gerçekleştirecek.

Bloomberg Economics'ten kıdemli ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, “Fed'in noktasal grafiğinde daha fazla aşağı yönlü değişim gerçekleşecek, ancak medyan beklentisi bu yıl için hala bir faiz artırımını yansıtabilir. Politika yapıcılardan gelen son açıklamalar -miktar ve zamanlama da dahil olmak üzere- bilanço daraltılmasına dair yeni bilgi olabileceğini işaret ediyor. Yine de portföydeki varlıklarla ilgili belirli detaylar şu aşamada büyük ihtimalle açıklanmayacaktır.” dedi.

Fed, bu haftaki para politikası kararında yalnız değil. İngiltere, Brezilya, Kolombiya, İzlanda, İsviçre, Filipinler, Endonezya, Rusya, Tayland ve Norveç'te politika yapıcılar bir araya gelecek. Hiçbirinin politika değişikliğine gitmesi beklenmiyor, ancak çoğu, dünya ekonomisinin finansal krizden bu yana en çalkantılı dönemini geçirdiği bir zamanda görünümleri açısından güvercin bir duruş benimseyecektir. Enflasyonun hedefin üzerinde kaldığı ve altı ayda ikinci kez faiz artırması beklenen Norveç ise ayrışıyor.

Bu hafta küresel piyasalarda nelere dikkat edilecek?

ABD

Fed Başkanı Powell ile diğer ABD'li politika yapıcılar ekonominin yavaşlamasıyla birlikte büyük bir ihtimalle gelecek aylarda sabırlı kalacağının sinyalini verecek. Bu da mevcut durumda 2019 beklentilerinde iki faiz artırımını işaret eden noktasal grafikte değişiklik gerektiriyor.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika

Brexit ile ilgili siyasi mücadele İngiltere'de ekonomi takviminin yoğun geçeceği engebeli haftayı gölgede bırakacak. İşgücü piyasası, enflasyon ve perakende satışlar verileri tüketici gücü ve talebine ilişkin fikir verecek. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Perşembe günü toplanacak.

Euro Bölgesi'nde Cuma günü açıklanacak PMI göstergeleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik büyümeyi desteklemek adın son denemesinin ardından sanayi ve hizmet sektörünün sağlığını gösterecek. Rusya Merkez Bankası'nın Cuma günü faizleri sabit tutması bekleniyor ancak genişlemenin beklenenden önce başlayabileceğinin sinyalini verebilir. Güney Afrika'da verilerin hızlanan enflasyonu işaret etmesi bekleniyor.

Asya

Tayland, Filipinler ve Endonezya'da merkez bankalarının politika toplantıları olacak. Fed'in faiz artırımlarına ara vermesi ve gelişen piyasa paraları üzerindeki baskının azalmasıyla birlikte dikkatler hangi otoritelerin genişleyici politika için hareket alanının bulunduğu konusuna döndü.

Amerika

Brezilya'da Jair Bolsonaro ABD'ye ilk başkanlık ziyaretini gerçekleştirecek. Brezilya Merkez Bankası, yeni başkan Roberto Campos Neto liderliğinde ilk kez toplanacak. Büyük ölçüde beklenti faizlerin Çarşambagünkü toplantıda tüm zamanların en düşük seviyesinde sabit kalması yönünde. Ancak yatırımcılar, hayal kırıklığına uğratan verilerin ardından ek faiz indirimlerine ilişkin sinyaller arayacak. Kolombiya Merkez Bankası'nın -güçsüz enflasyonun parasal sıkılaştırmanın ertelenmesi ihtimalini desteklemesiyle- Cuma günü faizi yüzde 4.25'te sabit tutması bekleniyor.