Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg tarafından gerçekleştirilen yeni bir anketten çıkan sonuçlara göre Fed bu yılın sonuna doğru bir kez daha faiz artırdıktan sonra mevcut faiz artırımı döngüsüne son verecek.

13 – 15 Mart arasında gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Eylül ayında bir kez daha faiz artırımına gidileceği yönünde. Aralık anketinde katılımcılar 2019'da iki kez artırıma gitmesini bekliyordu.

Anket katılımcıları faiz artırımı yüzde 2.75 (Hedef aralığın üst bandı) ile büyük bir ihtimalle faiz artırımı döngüsünün zirvesi olacak. Üç ay öncesine kadar zirve beklentisi yüzde 3.25 idi.

32 anket katılımcısından hiçbiri 19 - 20 Mart'ta yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından faiz artırımı kararı çıkmasını beklemiyor. Fed yetkilileri de birçok kez bu ay faiz değiştirmemekten memnun olacaklarının sinyalini vermişlerdi.

Raymond James Financial Inc. baş ekonomisti Scott Brown, “Fed öngörülebilir gelecekte beklemede kalacak gibi görünüyor. Ekonomik büyümenin bu yıl ılımlı olması bekleniyor, ancak riskler aşağı yönlü.” dedi.

Yatırımcıların bu yıl faiz artırımına gidileceğine ilişkin şüpheleri giderek artıyor. Faiz vadeli kontratları 2019'da faiz indiriminin de mümkün olabileceğini işaret ediyor.