Bessent: İran petrolünü sadece Çin satın alıyor, diğerleri temkinli
-
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, çoğu ülkenin ABD'nin yaptırımları yeniden uygulamaya koyma olasılığından çekindiği için henüz İran petrolünü satın almaya hazır olmadığını ve bunun Tahran için Washington ile müzakere etmesine yönelik bir teşvik olduğunu söyledi.
Bessent Fox News’e yaptığı açıklamada, “İranlılar şu ana kadar petrolünü satamadı, çünkü alıcılar ‘yine yaptırım uygulanacak mı’ diye biraz temkinli davranıyor. Yaptırım uygulandığında zaten petrol satın alan Çin dışında kimse satın almadı, bu yüzden petrol hâlâ indirimli fiyatla işlem görüyor” dedi.
Bessent İran'ın sadece Çin'e petrol satmasının müzakereleri gerçekten benimsemeleri için bir gerekçe olduğunu ileri sürdü.
ABD, bir sonraki barış görüşmelerinin Katar’ın Doha kentinde gerçekleştirileceğini açıklamıştı.
Hazine Bakanı ayrıca, ABD-İran mutabakat anlaşmasından bu yana petrol fiyatlarındaki düşüşü memnuniyetle karşıladı ve yönetimin, benzin perakendecilerinin artık pompa fiyatlarını düşürüp düşürmediklerini izleyeceğini belirtti.
Bessent, “Muhtemelen benzin perakendeciliğinden rekor kâr elde ettiler, şimdi Amerikan halkı için bir şeyler yapma zamanı. Onları, özellikle de ülkenin 250. yıldönümünde iyi davranışlar sergilemeye teşvik ediyorum" dedi.