Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yatırımcıların kısa vadede yatırım yapacak yer bulmakta zorlanması nedeniyle güvenli liman olarak görülen Fed'in ters repo kanalında park edilen 2,36 trilyon dolarla tüm zamanların zirvesine çıktı.

Fed'in agresif faiz artışlarına rağmen para piyasası fonları Fed'in gecelik ters repo kanalına para park etmeye devam etti.

Perşembe günü itibariyle 102 piyasa katılımcısı para piyasası fonları gibi karşı tarafların merkez bankasına nakit koyabildikleri Fed’in gecelik ters repo işlemlerine 2.045 trilyon dolar tutarında para yatırdı. Önceki rekor 2,33 trilyon dolarla 30 Haziran tarihinde kaydedilmişti.

Söz konusu imkan yüzde 3,05'lik gecelik faiz sunuyor. Bu oran Fed'in politika faizini 75 baz puan artırdığı Çarşamba gününden önce yüzde 2,30 seviyesindeydi.

Fed cephesinden şahin mesajlar

ABD Merkez Bankası Fed Çarşamba günü faiz oranlarını beklentilere paralel şekilde 75 baz puan artırarak yüzde 3-3,25 bandına çıkarmıştı.

Böylece aynı büyüklükte aralıksız üçüncü faiz artışını gerçekleştiren Fed, oranları 2008 finansal krizi öncesindeki seviyelere yükseltmiş oldu.

Fed yetkililerinin geleceğe dönük tahminlerini yansıtan ‘noktasal grafik’ piyasa beklentilerinden ve haziran ayındaki toplantıda yer alan projeksiyonlardan daha şahin bir tablo ortaya koydu. Buna göre Fed yetkilileri faizlerin bu yıl sonuna kadar yüzde 4,4 ve 2023’te de yüzde 4,6’ya yükseleceğini öngördü.

Bu da ABD’deki ara seçimlerden bir hafta önce yapılacak kasım toplantısında da 75 baz puanlık bir artışın ihtimaller arasında olabileceğine işaret etti.

Fed Başkanı Jerome Powell da kararın açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında işgücü piyasasında çok büyük ihtimalle bir “yumuşama” yaşanacağını söyledi. “Arz ile daha iyi bir denge kurması için talebi yumuşatacak güçlü ve hızlı adımlar atıyoruz” diyen Powell, “ekonomide uzun süreli trend altı büyüme” olması gerekebileceğini belirtti ancak resesyon kelimesini kullanmadı.

Powell, “Fiyat istikrarını yeniden sağlarken, aynı zamanda işsizlikte nispeten mütevazı bir artış ve yumuşak bir iniş gerçekleştirmenin çok zor olacağını her zaman biliyorduk” dedi ve ekledi: “Enflasyonu arkamızda bırakmalıyız. Keşke bunu yapmanın acısız bir yolu olsaydı. Ama yok.”