Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in faiz belirlemede yeni yaklaşımını Çarşamba günü açıklayacağı ekonomik tahminlerden sezmek muhtemelen zor olacak. Çünkü politika kararının yanında yayınlanan bu tahminler sadece Fed yetkililerinin gelecek birkaç yıla ilişkin görüşlerini içeriyor. Yükselen enflasyona karşı geçmişe kıyasla daha az agresif tepki vermeyi öngören yeni çerçeve ise büyük bir ihtimalle daha sonrasına kadar denenmeyecek.

Fed'in yerel saat ile 14.00'te yayınlayacağı kararında, faiz artırımından önce görmek istediği koşullara ilişkin net bir açıklama olması beklenmiyor. Dolayısıyla Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer yetkililerin, strateji değişikliğinden ötürü "bu kez farklı olacağını" söylerken piyasayı inandırmaları gerekiyor.

New York'ta Jefferies ABD baş finansal ekonomisti Aneta Markowska, "Çerçevedeki değişim tam kapasiteye gelmeden ve bir miktar enflasyon baskısı hissetmeden pek bir etki etmeyecek. Bu Fed'in nasıl tepki verdiğiyle ilgili. Maalesef şu anda projeksiyonlar bunu kapsayacak kadar uzağa gitmiyor.

Komite koronavirüs pandemisi nedeniyle Mart ayında faizleri sıfıra yaklaştırmış ve ekonominin Fed'in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı ikiz hedefine ulaşma yoluna girmeden faiz artırımı olmayacağını söylemişti.

Yeni çerçeve

Mart ayından bu yana hedefler değişti. Powell 27 Ağustos'ta Fed'in yüzde 2 enflasyon hedefini artık ortalama bir rakam olarak göreceğini söyledi. Yani enflasyonun hedefin altında kaldığı dönemler sonrasında yüzde 2'yi aşmasına izin verilecekti.

Ancak bu değişim yeni yaklaşımın -finansal piyasalar üzerinde etkili olan- ilerideki sıkılaştırmanın zamanlaması için ne anlama geldiği sorusunu doğuruyor. Yetkililerin ekonomik projeksiyonları, politika tartışmasındaki görece etkilerine aksine herkesin görüşünü eşit olarak değerlendirdikleri için, başladığı 2012 yılından bu yana piyasa çalkantısına zaman zaman katkıda bulundu.

Ayrıca projeksiyonlar komitenin politika toplantılarından önce toplanıyor. Bu da toplantılardan çıkan son düşünceleri içermediklerini gösteriyor. Yine de, toplantı sonrası basın toplantılarında basın mensupları gelecek faiz kararlarıyla ilgili koşullara ilişkin daha fazla açıklık talep ettiğinde, Fed Başkanı genellikle projeksiyonları işaret ediyor.

2023 noktasal grafiği

Haziran ayında yayınlanan son projeksiyonlar 17 komite katılımcısının ikisi hariç tamamının faizlerin 2022'nin sonuna kadar sabit tutulmasını beklediğini gösteriyordu. Çarşamba günü yayınlanacak projeksiyonlar tahmin ufkunu 2023'ün sonuna kadar uzatacak.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmini, medyan projeksiyonunun 2023'e kadar faiz artırımı öngörmemeye devam edeceği yönünde. Anket katılımcılarının dörtte üçü politika yapıcıların yeni ortalama enflasyon hedefinde 2024 veya daha sonrasına kadar galibiyet ilan edemeyeceğini düşünüyor.