Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fransa’da enflasyon beklentilerin üstünde gerileyerek Avrupa Merkez Bankası üzerinde büyüyen 'daha agresif olunması gerektiği' baskılarının bir miktar gevşemesine neden oldu.

Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisinde yıllık enflasyon Temmuz ayındaki yüzde 6,8’den Ağustos ayında yüzde 6,5’e geriledi. Bu düşüşün Bloomberg anketinde medyan tahmin olan yüzde 6,7’ye oranla kayda değer bir gerileme olduğu belirtiliyor.

Hizmet sektöründe fiyatlar geçtiğimiz aya göre aynı oranda yükselmiş, gıda ve üretim maliyetleri ise artmış olsa da enerji fiyatlarında gerçekleşen zayıf artış enflasyonda daha zayıf bir yükselişe neden oldu.

Gelen veriler Avrupa Merkez Bankası (AMB) için hafif bir rahatlama sağlayabilecek olsa da piyasanın dikkati Çarşamba günü gelecek olan 19 ülkeyi kapsayan Euro Bölgesi enflasyonuna çevrildi.

Verinin Salı günü rekor seviyeye ulaşan Almanya enflasyonu takip ederek benzer bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Bu durum AMB yetkililerinin önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Temmuz ayında 50 baz puanlık artışını ardından takip ederek 75 baz puanlık daha büyük bir artış yapmalarını gündeme getirmelerini teşvik etti.

Fransa’da kalıcı enflasyon, geçici olması beklenen enerji fiyatlarındaki artışın hane halkları üzerindeki etkisini azaltmak için on milyarlarca euro harcayan hükümet için ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Elektrik ve doğalgaz tavan fiyat uygulamasının yıl sonunda sona erecek olmasıyla yetkililer, firmaların artan faturaların etkilerini yumuşatacak önlemler üzerinde çalışıyor.

Temmuz ayı için yayımlanan farklı bir rapora göre hane halkları artan fiyatlar nedeniyle hali hazırda harcamaları kısmış durumda. Temmuz ayında tüketici harcamaları bir önceki aya göre yüzde 0,8 düştü. Ekonomistlerin tahmini yüzde 0,2 düşüştü.