Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa, pandemi sonrası dünyada ekonomi ve maliye politikalarına yeniden şekil verilirken tarihin tekerrür etmeyeceğini taahhüt etti. Maliye Bakanı Bruno Le Maire bu kez vergi artırımı olmayacağını söyledi.

Avrupalı ekonomiler iki aydan fazla süren kapanmaların ardından yeniden açılıyor. Hükümetler kırılgan bir toparlanmaya hız kazanırmanın zorluklarıyla mücadele ederken, diğer yandan ise istihdamı ve şirketleri korumak için harcanan trilyonluk faturaların nasıl ödeneceğine dair planlar yapıyorlar.

Euro Bölgesi krizini takip eden küresel resesyonun ardından birçok hükümet borçların ödenebilmesi için harcamaları kıstı. Daha çok vergi artırımlarına bağlı olan Fransa'da ise bu bir mücadele anlamına geliyor.

Le Maire, Fransız radyosu TRL'de gerçekleştirdiği mülakatta "Bugün çok ağır bir vergilendirmemiz var. Tüm gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek oranda ve sağduyu Fransız halkı üzerindeki baskıyı artırmamayı gerektiriyor. Evet, borç geri ödenmek zorundadır, ancak vergileri artırarak değil, büyümeyi artırarak yapılmalı." dedi.

Bu, gelişmiş ülkeler arasında yaygın bir tartışma konusu. Avrupa Birliği'nin (AB) 750 milyar euroluk toparlanma fonu teklifinde paranın geri ödenmesine katkı sağlayacak çeşitli vergi artırımları bulunuyor. İngiltere'de sağlık hizmetleri ödemeleri için vergileri artırma ihtimalini inceleyen hükümet, kurumlar vergisi artırımına yönelik destek buluyor.

Fransa'da ise Le Maire'in büyümenin hızlandırılmasına yönelik güveni fazla iyimser olabilir.