Galatasaray'da mali durum Başkan Özbek'in korktuğu kadar değil
-
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, kulübün mayısta da zarar etmesi halinde tehlike altına gireceğini belirtmişti. Kanun gereği kulüp mayısta zarar ederse hisse imtiyaz hakkını kaybedebilir ancak başka yaptırımlarla karşılaşması olası görünmüyor
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, önceki gün yaptığı basın toplantısında, halka açık şirketlerin 5 yıl üst üste zarar etmesinin bazı haklardan mahrum bırakacağını belirterek, “Sportif AŞ kâr etmek zorunda. Aksi halde Galatasaray tehlike altında. Aday olanların Mayıs 2018’de kâr etme taahhüdü vermesi lazım. Ben veriyorum” dedi. Özbek’in bu açıklamaları kamuoyunda seçim taktiği olarak yorumlandı.
Çünkü Özbek, Mayıs 2015’ten bu yana başkanlık koltuğunda oturuyordu ve Galatasaray o tarihten bu yana yıllık bazda sırasıyla 87.4 milyon TL, 79.6 milyon TL ve 297.1 milyon TL zarar açıkladı. Yani SPK Kanunu’na göre bu yıllardan birinde de kâr edilebilirdi. Çünkü açıklamaların ardından kamuoyunda “Galatasaray Yönetimi SPK’nın atayacağı kişilere mi geçecek” soruları bile gündeme geldi. Sermaye piyasası hukukçularının bu soruya yanıtı çok net: “Hayır.”
SPK ÖNCE UYARIYOR
Şöyle ki, 2013 başında yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu, 5 yıl üst üste zarar eden halka açık şirketlerde imtiyazlı hisseleri ortadan kaldırıyor.