Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen para birimlerindeki haftanın son işlem gününde hissedilen baskı Türk Lirası'na da yansıdı.

Dolar/TL kuru yüzde 1'e varan artışla 8,30 seviyesinin üzerini test etti. Küresel piyasalarda kısa dolar pozisyonlarında kâr realizasyonları doları destekledi. Bloomberg Dolar Endeksi yurtiçi seansın son bölümünde yüzde 0,4 artış kaydetti.

Türkiye'nin risk primi 418 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 18,08 oldu.

ABD'de son işlem gününde açıklanan veriler teşviklerin etkisiyle kişisel gelirlerin rekor düzeyde arttığına işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, gelirler Şubat ayında yüzde 7 düşüş kaydettikten sonra Mart ayında yüzde 21,1 yükseldi. Mal ve hizmet harcamaları aynı dönemde yüzde 4,2 artış gösterdi.

Bloomberg anketine göre, ekonomistlerin medyan beklentisi gelirlerde yüzde 20’lik bir artış, kişisel harcamalarda ise yüzde 4,1’lik bir yükseliş yönündeydi.

ABD Başkanı Joe Biden, Mart ayında 1,9 trilyon dolarlık bir teşvik paketiyle birlikte Amerikan vatandaşlarına kişi başı 1.400 dolarlık yardım ödemesi yapmıştı.

Fed'in enflasyon için dikkat ettiği göstergelerden olan PCE tarafında ise gerçekleşmeler beklentiye paralel geldi.

Morgan Stanley yazın faiz indirimi beklemiyor

Deutsche Bank'ın ardından Morgan Stanley de politika faizi beklentilerini paylaştı.

Morgan Stanley ekonomistleri enflasyonun yaz ayları boyunca yüzde 19 seviyesinde seyretmesini, faizlerin indirilmesi yönündeki politik baskıya karşı yükselen enflasyon ve dış açık gibi ekonomik faktörler göz önüne alındığında Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmaya devam etmesini beklediklerini belirtti.

Morgan Stanley ekonomistleri raporunda “Diğer alternatifler neler olabilir diye düşündüğümüzde, zorunlu karşılıkların indirilmesi, hedefli krediler ya da makro ihtiyati bazı tedbirlerin gevşetilmesi gibi adımlarla parasal koşullar gevşetilebilir” ifadeleri kullanıldı.

Ekonomistler, ekonominin Kovid-19 öncesi seviyelerde olması ve 2018 öncesi trende doğru gidiyor olması göz önüne alındığında ilave bir parasal desteğin enflasyonun daha da yükselmesine ve yatırımcıların endişlenmesine neden olacağını belirtti.