Advertisement

Gelişen piyasa hisse senetleri ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına artık yabancı değil. Ancak yine de ABD Başkanı Donald Trump'ın Huawei'ye karşı son hamlesi gelişen piyasaları önemli ölçüde olumsuz etkiledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Perşembe gükü işlemlerde gelişmiş ülke hisse senetlerine karşı Kasım'dan beri görülen en düşük seviyesine geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü ABD şirketlerinin “ulusal güvenlik riski teşkil eden” şirketlerden telekomünikasyon ekipmanı almasını yasaklayan bir kararname imzaladı. Kararnamenin 150 gün içerisinde uygulamaya konulması bekleniyor.

Janus Henderson hisse senedi araştırma birimi yöneticisi Carmel Wellso, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta Başkan Trump'ın Huawei tehdidinin “Çin'e doğrudan bir darbe” olarak algılandığını ve yuandaki zayıflığın da başta Çin olmak üzere gelişen piyasaların “şu anda saldırı altında olduğu” anlamına geldiğini söyledi.

ABD'in söz konusu kararına Huwei'den tepki geldi. Çinli şirketin açıklamasında “Huawei olarak ABD ile çalışmaya hazır ve istekliyiz. Ürün güvenliğini sağlamak için de etkili tedbirler almaktayız. Huawei’nin ABD’de iş yapmasını yasaklamak ABD’yi daha güvenli veya daha güçlü hale getirmeyecek; aksine, ABD’yi daha düşük standartlarda; ancak pahalı alternatiflerle sınırlandıracaktır” denildi.