Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri, ABD-Çin ticaret savaşının son dönemde iyice kızışmasının küresel ekonomik görünümü daha da olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile, Türk Lirası, Çin yuanı ve Güney Kore wonu öncülüğünde düşerken, hisse senetleri kayıplarını üçüncü güne uzattı.

Hisse senetleri göstergesi MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Singapur saati ile 11:46'da yüzde 1.5 aşağıdaydı ve 5 Ağustos'tan beri en sert düşüşüne yöneldi. Gelişen piyasa paralarının göstergesi ise, Türk Lirası'ndaki yüzde 0.9'luk kaybın öncülüğünde yüzde 0.6 geriledi. Ancak bu kayıpların bir kısmı, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin, ülkesinin sorunu sakin bir yaklaşımla danışma ve işbirliği yoluyla çözme isteğinde olduğunu kaydetmesinin ardından geri alındı.

Tokyo'da SBI Securities sabit getirili menkul kıymetlerden sorunlu genel müdürü Tsutomu Soma, "Son haberler durumun kötüye gittiğini gösteriyor ve anlaşmazlık muhtemelen uzun sürecek. Bu durum riskten kaçınma eğilimini güçlendiriyor," dedi ve "Bu risklerle birlikte, küresel ekonomi kötüleşecek ve fonları riskli varlıklarda tutmak gittikçe daha zor hale gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmelerle birlikte, güvenli liman niteliğindeki tahvillere talep güçlendi. Küresel tahvil faizleri sert düşüşler gösterdi. ABD Hazine tahvil getiri eğrisi, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin güvenli liman alımları ile 2016'dan bu yana en düşük seviyesine inmesi ile dikleşti. Japonya 10 yıllıklarının getirisi 4 baz puan düşerken, Avustralya ve Yeni Zellanda'nın 10 yıllıkları yaklaşık 9 puan geriledi.