Advertisement

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılına ait ilk tağşiş listesini kamuoyu ile paylaştı.

Taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürün ifşa edildi.

Listede alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki çayı ve kahve ürünleri, bitkisel yağ ve margarin, çikolata ce kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri, kuruyemiş ve çerezler, meyve ve sebze işleme, süt ve süt ürünleri, şekerli mamüller ile takviye edici gıdalar vb. ürünler kateorisinde toplam 386 üründe taklit ve tağşiş tespit eildi.

Taklit ve tağşişlerin en çok tespit edildiği kategorilerin ise bitkisel yağ ve margarinler ile süt ve süt ürünleri olması dikkat çekti. 

Daha önceki ifşalarda olduğu gibi ballarda sakkaroz, fruktoz ve glukozlara rastlanırken, baharatlarda gıda boyası ve çeşitli boyalar tespit edildi.

Yine bitki çayı ve kahve ürünlerinde boya/gıda boyası tespit edilirken, bitkisel yağ ve margarin kategorisindeki ürünlerde ise naturel sızma zeytinyağına diğer bitkisel yağların karıştırıldığı ortaya çıktı. En fazla sahtekarlığın naturel sızma zeytinyağlarında yapıldığı tespit edildi.

Et ve et ürünleri kategorisinde ise kavurma, döner, kıyma, sucuk, köfte, kebap gibi ürünlerde domuz eti, tek tırnaklı eti (At veya eşek), kanatlı eti, deri dokusu, baş eti, soya tespit edildi.

Kuruyemiş ürünlerinde ise dövülmüş, toz ve dökme antep fıstığında yer fıstığına rastlandı.

Meyve ve sebze işlemede ise tatlı biber salçasında gıda boyası tespit edildi.

Süt ve süt ürünlerinde kategorisinde ise peynir, yoğurt, tereyağ gibi ürünlerde bitkisel yağ, nişasta, jelatin, süt harici yağa rastlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı taklit, tağşiş yapan firmaların ve markalarının yer aldığı listeye bu linkten ulaşılabilir:

İrfan Donat

Blooomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com