Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL


Aktif Portföy Yönetimi Genel Müdürü Yasin Atikler, 31 adet fondan oluşan toplamda 11 milyar TL’lik fon büyüklüğü yönettiklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Atikler, ayrıca 4 milyar TL’ye yakın büyüklükte alternatif fonlar adını verdikleri girişim sermayesi ve gayrimenkul sermayesi yatırım fonları olduğunu belirtti. Atikler, "Girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) alanında, Türkiye’deki ilk fonu kuran portföy yönetim şirketlerindeniz. Önümüzdeki dönemde alternatif fonlar dahil olmak üzere tüm fonlarımızın yatırımcı adedini ve fon büyüklüklerini hızlı bir şekilde büyüttüğümüz bir süreç yaşayacağız" dedi. Önümüzdeki dönemde Mindvest GSYF üzerinden yatırım yapmaya aynı hızla devam ederken bir yandan da Türkiye girişim ekosistemine yatırımlar yapacak yeni fonlar kurmayı hedeflediklerini belirten Atikler, "Bununla ilgili çok önemli partnerler ile temas halindeyiz. Umut ediyorum ki yakın dönemde yeni fonlarla ilgili güzel haberlerimizi sizlerle paylaşacağız" diye konuştu.


'GSYF alanında ciddi alanında ciddi potansiyel görüyoruz'

Mindvest GSYF özelinde Mindvest AddVenture Day etkinlikte yatırım yaptıkları girişimciler ve temas ettikleri ekosistemin önemli aktörleriyle bir araya geldiklerini belirten Atikler, girişim sermayesi yatırım fonlarına özel bir ağırlık verdiklerini söyledi. Bu alanda ciddi potansiyel gördüklerini ifade eden Atikler, "Türkiye’de bu alanda gidilecek daha uzun bir yol var. Çok az yatırımcının henüz buradaki fırsatlar ile ilgili bilgi ve deneyimi olduğunu görüyoruz. Mindvest Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzu da yaklaşık 1 sene önce kurmuştuk. Yola çıkarken Aktif Bank ekosisteminden de en iyi şekilde beslenecek yapıda başta, fintech şirketleri başta olmak üzere büyüme potansiyeli yüksek olan girişimlere yatırım yapma amacıyla yola çıkmıştık. Geçtiğimiz yılı da bu amaca sadık kalarak 10’a yakın yatırım ile başarılı bir şekilde tamamladık" diye konuştu.

‘Odaklandığımız ana eksen finansal teknolojiler

Mindvest olarak odaklandıkları ana eksenin finansal teknolojiler olduğunu vurgulayan Atikler şöyle devam etti: "Bunun yanında fintech ve fintech’e hizmet eden alanlar şeklinde çerçevemizi çiziyoruz. Bu kapsamda fintech olarak nitelendirebileceğimiz şirketler dışında ana işi insan kaynakları teknolojisi olan bir şirkete de, perakende teknolojisi alanına da veya global e-ticaret pazarına çözümler üreten bir şirkete de yatırım yaptık. Yani fırsat gördüğümüz her noktada, alanımızı genişletebilecek esnekliğe sahibiz."
Yatırım yaptıkları girişimleri seçerken en önemli kriterinin, girişimci ekip ve kurdukları takım olduğunu kaydeden Atikler, "Burada kurucuların sahip oldukları tecrübe, yetkinlikleri ve en önemlisi de işe olan motivasyonları çok önemli. Onun dışında mutlaka bir şekilde ürünlerinin müşteri tarafından kullanılmasını, yani halihazırda hizmet vermiş olmalarını bekliyoruz. Ek olarak, banka ve iştiraklerimiz ile sinerji alanlarına dikkat ediyoruz, mutlaka birlikte ek bir değer yaratabilmek istiyoruz. Ayrıca firmanın yurt dışı potansiyeli, kolay ölçeklenebilecek bir iş modeline sahip olması ve hedeflediği pazarın büyüklüğü yine çok önemsediğimiz kriterler arasında yer alıyor" dedi.

‘Yatırım yaptığımız girişimler Aktif Bank iştirakleri ile sinerji içinde’

Mindvest'in temelde erken aşamada yatırım yapan girişim sermayesi fonlarına benzer bir yapısı olduğunu belirten Atikler şöyle devam etti: "Ancak bizim farkımız, bankamızın çok çeşitli alanlarda lider olarak faaliyetlerini sürdüren iştiraklerinin yarattığı işbirliği kültürü ve sinerji. Buradan doğan enerjiyi yatırım yaptığımız girişimlerin faydasına olacak şekilde kullanıyor ve onların yolculuğunun her adımında, yetkinliklerimizle yanlarında olabiliyoruz. Apilion servis bankacılığı platformumuz ve bu platform ile bir araya getirdiğimiz fintech’lere de bankacılık servisleri sunarak her konuda destek oluyoruz, böylelikle ekosistemimizden doğan sinerjiyi bu girişimlere açıyoruz. Finansal yatırımın yanı sıra girişimlerle birlikte projeler geliştirmek de temel farklarımızın başında geliyor. Örnek vermek gerekirse, yatırım yaptığımız bir girişim ile bankamızın ticari müşteri edinim ve kredilendirme süreçlerini baştan sona dijitalleştiriyoruz. Bir diğer girişimimiz ile bankamızın CRM ekibinin datayı yapay zeka destekli şekilde daha verimli bir şekilde işlemesini sağlıyoruz. Bir diğer girişimimizden açık bankacılık çalışmalarında destek alıyoruz. Bu örnekleri çoğaltabilirim, genel olarak yatırım yaptığımız girişimlerle beraber üretmenin bizi çok memnun ettiğini belirtmek isterim. Ayrıca gerek IT gerek yatırımları yöneten uzman arkadaşlarımız, tüm bilgi birikimleriyle her zaman girişimcilerin yanındalar. Her daim, ihtiyaçları olan her konuda yanlarında olmaya çalışıyoruz."