Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs, Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Saudi Aramco'nun petrol sahalarına yönelik SİHA saldırılarının ardından dünyanın en büyük tedarik zincirinde meydana gelen arz kısıntısının uzun sürmesi durumunda Brent petrolün varil fiyatının 75 doları aşabileceği uyarısında bulundu.

Goldman'ın emtia araştıma birimi yöneticisi Jeffrey Currie ve kıdemli emtia stratejisti Damien Courvalin'in notunda “Cumartesi günkü saldırı kritik önemdeki petrol altyapısında tarihi büyüklükte bir kısıntıydı ve bu olaylar daha çok saldırı gerçekleştirilmesi riskleriyle birlikte küresel arza yönelik tehditlerde sert bir yükselişi temsil ediyor.” ifadelerine yer verildi.

Pazar günü kaleme alınan notta, “Mevcut kısıntı seviyesinin altı haftadan fazla sürmesinin açıklanması durumunda Brent petrol fiyatlarının varili 75 doların üzerine çıkmasını bekliyoruz.” dendi.

Saudi Aramco tarafından Pazar günü yapılan açıklamada zarar gören ham petrol üretiminin üçte birinin Pazartesi günü yeniden sağlanacağının umulduğu belirtildi. Drone saldırıları hafta sonu 5.7 milyon varillik üretimi devre dışı bıraktı.

Brent petrol vadelileri Pazartesi günü 6.21 dolar (yüzde 10) yükselişle varili 66.43 dolara tırmanırken WTI petrolü vadelileri 5.19 dolar (yüzde 9.4) artışla 60.04 dolar oldu. Ayrıca Brent petrol seans başında tüm zamanların en güçlü gün içi kazancını kaydetti.

CNBC