Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol piyasaları, Saudi Aramco'nun petrol sahalarına düzenlenen SİHA saldırılarının küresel ham petrol arzının yüzde 5'ini silmesinin ardından üretim kısıntısının ne kadar zamanda gidereceği belirsizliğinin etkisi altında bulunuyor.

Kamu petrol şirketi Saudi Aramco, saldırıların Suudi Arabistan'ın petrol üretimini yarıya indiren saldırıların ardından hızlı bir toparlanma konusunda giderek daha az iyimser oluyor. Diğer yandan yatırımcılar durumun ne kadar kötü olduğuna ilişkin netlik istiyor. İlk aşamada günler içinde önemli miktarda üretimin başlayabileceğini belirtilirken, Suudi yetkililer daha sonra yabancı bir diplomata yaptıkları açıklamalarında haftalar ve aylar sürebilecek çok ciddi bir kısıntıyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Cornell Capital LLC partnerı Ann Berry, Bloomberg Televsion ile gerçekleştirdikleri bir mülakatta “Kaybolan üretimin ne kadar zamanda geri geleceğini düşüncesinde gerçek bir değişim oldu. İlk tepki yüzde 100'ünün çok hızlı bir şekilde geri geleceği şeklindeydi, şimdiyse görünüm çok daha ölçülü.” dedi.

Küresel petrol arzında ani bir şekilde yaşanan en kötü düşüşün piyasa üzerindeki yankısı sürüyor. JAeopolitik risk primleri, Orta Doğu'daki istikrarsızlık ve ABD'nin saldırılarla ilgili olarak suçladığı İran'a karşı olası bir misillemeye ilişkin endişelerin etkisiyle yükseldi. Citigrou Inc.'e göre traderlar arz kaybının etkisini tam olarak fiyatlamamış olabilir.

Brent petrolü Pazartesi günkü açılışın hemen ardından saniyeler içinde yüzde 19 yükselmesinin ardından kapanışta en güçlü günlük yükselişini kaydetti. Salı gününe ise hem Brent petrolü hem de WTI sınırlı düşüşle daha sakin başladı.