Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar 2018 'in başlarından bu yana hiç bu kadar zayıf görünmedi ve artan sayıda stratejist daha da zayıflama bekliyor, ancak herkes bu görüşü paylaşmıyor.

Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, doların kaydadeğer bir şekilde zayıflaması için, euro ve yuanın oldukça güçlü bir şekilde değer kazanması gerek ve bu hareket şimdilik olası görülmüyor. Banka stratejistleri, Avrupa ortak para birimi euro ABD'nin bölge mallarının ithalatına yeni vergiler getirme riskinden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya bulunurken, Washington ve Pekin arasındaki ticaret anlaşmazlığının Çin para birimi üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini kaydediyorlar.

Aralarında New York'tan Zach Pandl'ın da bulunduğu Goldman stratejistleri, 15 Aralık tarihli notta, dolar ayılarına, "kendilerini dizginlemeleri" tavsiyesinde bulunarak, "Tümden gelim mantığını anlayabiliyoruz, ancak en azından önümüzdeki birkaç ay için, tüme varım mantığı konusunda ikna olmuş değiliz" dedi.

ABD'nin kısmi ticaret anlaşması dahilinde Çin mallarına uyguladığı tarifelerden geri adım atması Goldman'ın beklentilerini karşılamadı. Banka stratejistleri, analistlerin halen eğer ABD dışı ekonomik büyümenin hızlanması durumunda, geniş çaplı dolar kısa pozisyonları konusunda daha fazla ikna olabileceklerine dikkat çektiler.  

Dolar, ABD ile Çin arasında ticaret konusundaki ateşkesin güçlenmesi ve İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın seçim seçim zaferinden cesaret bulan traderların riskli varlıklara yönelmesinin de etkisi ile 2018'in ilk üç aylık döneminden bu yana en kötü çeyrek dönem performansına yöneldi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 1.84 seviyesine tırmandı.

Dolarda son dönemde görülen düşüşlere karşın, ayılar kontrolü tam olarak ele geçirmiş değil. Doların bir ay için opsiyon risk reversal'ları önemli para birimleri karşısında sert düşmesine karşın, call ve put opsiyonları neredeyse dengede.