Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından dalgalı bir seyir izleyen Dolar/TL kuru hafta ortasında yine 8 seviyesinin üzerini test etti.

İlk işlemlerde denge arayışı yaşanan kurda yön yukarı döndü.

Türk varlıklarıyla ilgili fiyatlamada tahvil faizleri dikkat çekti. Gösterge tahvil faizi yüzde 20 seviyesini gördü.

Lira offshore gecelik forward getirileri yüzde 46 düzeyinde. Liranın 1 aylık ima edilen oynaklığı yüzde 40’a yakın. 10 yıllık tahvil faizi 33 baz puan düşüşle yüzde 18,8’den işlem görürken 2 yıllık tahvilin getirisi 60 baz puan artışla yüzde 20’yi aştı

TCMB ile ilgili kararın ardından ilk işlemlerde 8,47 seviyesi test edilmiş, sonrasında kurda 7,70 seviyesinin altına kadar gevşeme yaşanmıştı. Kararın ardından oynaklık göstergeleri yükselmiş ve 2018'dekine benzer bir tablo ortaya çıkmıştı.

Kararın ardından yabancı yatırımcılar Türk Lirası ile ilgili görüşlerini revize ederken, yurtiçi yerleşiklerin Döviz mevduatlarında gerileme izlendi.

Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska yayımladığı bir araştırma raporunda 10 yıllık Türkiye Hazine tahvili faizlerinde yaşanan 500 baz puanlık yükselişin son 10 senedeki en kötü satış dalgasıyla beraber olduğunu belirtti.

Türkiye adil değer sonuçlarına göre 10 yıl vadeli tahvil faizinin yüzde 16,26 olmasını beklediklerini belirten Wietoska, şu an faizlerin yüzde 19,10 seviyesine ulaşarak adil değer beklentilerinin üzerinde olduğunu vurguladı.

Bloomberg HT'ye konuşan dört üst düzey bankacı ise piyasalarda sert dalgalanmaların yaşandığı pazartesi günü yerlilerin altın ve dövizde yüksek miktarda satışlar yaptığını söyledi. Bankacılar, pazartesi gün toplamında yerlilerin altın ve döviz tarafında toplamda 5-6 milyar dolar civarında satış yaptığını belirtti.

Dolar tarafında özellikle 8.10-7.98 TL aralığında satışların gözlendiğini ifade eden bankacılar, satışların özellikle kurun geldiği noktayı fırsat olarak gören, TL borcu olan şirket ve bireylerden gelmiş olabileceğini belirtiyorlar. Altın tarafında da güçlü satışlar gözlemlediklerini söyleyen bankacılar, altının 450 TL'yi görmesinin yine altın yatırımcısı tarafından satış fırsat olarak aldığının altını çiziyor.

Yabancılar TL görüşlerini revize ediyor

Daha önce Türk Lirası lehine birçok pozisyon alan Societe Generale’in Gelişen Piyasalar Strateji Müdürü Phoenix Kalen, 6,20 olan 2021 yıl sonu dolar/TL tahminlerini 9,30 olarak değiştirdiklerini belirtti.

Societe Generale, Şubat ayı başında yayımladıkları raporda, Dolar/TL ’de 6,71 hedefi ile kısa pozisyon alınmasını tavsiye edip, zarar-kes seviyesi olarak da 7,75’i belirlemişti.

Banka sonrasında dolar/TL'deki kısa pozisyon hedefini 6,71'den 6,45'e güncellerken, 2021 yıl sonu için dolar/TL tahminini 6,20'ye çekmiş, zarar-kes seviyesi olarak da 7,18’i belirlemişti.

24 Şubat’ta dolar/TL’de yaşanan yükseliş sonrasında zarar-kes devreye girmiş ve Societe Generale’in TL’deki uzun pozisyonu kapanmıştı. Banka buna rağmen aynı hafta Euro/TL 'de 8,04 hedefiyle yeni bir kısa pozisyon açtıklarını söylemişti.

Kalen, “Türk Lirası’nın kademeli olarak değer kazanması için yolu var. Türk Lirası’nın euro karşısında yüzde 10 civarında değer kazanmasını bekliyoruz ve euro/TL’de 8,04 hedefiyle yeni bir uzun pozisyona girdik” demişti.

Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Piotr Matys, dolar/TL’nin çift hanelere ulaşarak tüm zamanların rekor seviyesine çıkabileceğini belirtti.

Matys “Ben Türk Lirası konusunda iyimserdim, para biriminin dolar karşısında değer kazanmasını bekliyordum fakat bu her zaman kısa vadeli bir düzeltme olacaktı. Dolar/TL bütün zamanların rekor seviyesine çıkabilir ve çift hanelere ulaşabilir” diyen konuştu.

Yatırımcıların sürekli yüksek enflasyon gibi konuların nasıl çözüleceğiyle ilgili sorular sorduğuna değinen Matys, “Yatırımcıların güveninin kazanması için bir şeyler yapılması gerekiyor.” dedi.