Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dün küresel piyasalarda hisse senetlerinden para birimlerine, güvenli limanlardan kripto paralara kadar tarihi düşüşler yaşandı. ABD'de S&P 500 Endeksi 1987'den beri en büyük düşüşü kaydetti. Avrupa'da durum daha da kötüydü, Borsalar tarihi düşüşler gerçekleştirdi. Para piyasalarında dolar talebi arttı. 'Güvenli liman' olarak tabir edilen altın dahi diğer varlıklarla birlikte sert biçimde düştü. Kripto para birimi Bitcoin de düşüşten nasibini aldı.

ING Bank Döviz stratejisti Chris Turner küresel piyasalardaki hareketi baş döndürücü olarak niteledi ve "Perşembe günü kürese finansal krizden bu yana görülen en karanlık günlerden biriydi" dedi.

Bu anomalinin temel göstergelerde bir bozulmanın habercisi olup olmadığını ise zaman gösterecek.

30 YIL SONRA BİR İLK

ABD borsaları 1987 yılındaki Kara Pazartesi'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Her 3 endeks de % 9'un üzerinde düştü. S&P 500 Endeksi 2018 sonundan beri tüm kazancını telafi ederek ayı piyasasına girdi.

ABD açılışından hemen sonra yaşanan düşüş nedeniyle işlemlere 15 dakika ara verildi.

S&P 500'de 30 yıldan fazla sürenin en kötü günlük performansı


 

DOLAR TEHLİKESİ

Şirketlerin kredi sınırlarını çizmesi ve yatırımcıların en kötüye hazırlanmak için fonlamaya gitmesi doları daha pahalı hale getirdi. Fonlama piyasalarında dolar bulmanın zorlaşması doları diğer para birimlerine karşı kuvvetlendirdi.

Turner notunda "Genelde para piyasalarında bu tarz hareketler aşırı stres olan dönemlerde gerçekleşir." ifadesini kullandı.

Döviz swap faizinin genişlemesi dolara olan talebin arttığını gösteriyor

 

AVRUPA'DA TARİHİ DÜŞÜŞ

Avrupa'nın gösterge endeksi Stoxx 600 Avrupa Merkez Bankası'nın hayal kırıklığı yaratan politika adımları sonrası tarihi düşüş kaydetti.

ABD'nin Avrupa'ya seyahat kısıtlaması da düşüşte etkili oldu. Avrupa borsalarının piyasa değerinden, satışların başladığı geçen aydan beri 4 trilyon dolar silindi.  

 

İTALYA'YA DARBE

Koronavirüs salgınının vurduğu ve binden fazla kişinin öldüğü, 15 binden fazla vakanın görüldüğü İtalya'da dün 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 60 baz puan yükseldi. AMB'nin dünkü adımlarının yetersiz bulunması da piyasalardaki hareketi tetikledi.

İtalya'da tahvil faizleri Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye çıktı



GÜVENLİ LİMANDA FIRTINA

Piyasalardaki 'fırtına' altını da vurdu.  Güvenli limanlara yönelik risk iştahındaki artışa rağmen değerli metal, 2013'ten beri en sert düşüşü kaydetti. Analistler yatırımcıların nakit ihtiyacı nedeniyle satış olduğunu belirtiyor. Altının onsu % 4'ten fazla düşüşle 1.600 doların altına indi.  

 

KRİPTO ÇILGINLIĞI

Taraftarları her ne kadar Bitcoin'in geleneksel varlıklarla korelasyon içinde olmadığını söylese de kripto para birimi de dünkü satış dalgasından kaçamadı ve 1500 dolardan fazla düşerek Mayıs'tan beri en düşük seviyeye geriledi. Bloomberg Galaxy Kripto Endeksi de geriledi.