Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu yapılandırıldı
Kurumun yeniden yapılandırılmasına ilişkin KHK, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı
Bakanlar Kurulu'nun, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK), Resmi Gazete'nin 2 Kasım 2011 tarihli mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
KHK ile Atatürk'ün manevi himayelerinde, Cumhurbaşkanının gözetim ve desteğinde, Başbakanlığa bağlı, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumundan oluşan, kamu tüzel kişiliğine sahip Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi.
Buna göre, Yüksek Kurumun görevlerinin başında, ''Türk dili, tarihi, kültürü ve bütün yönleriyle Atatürk ve eseri üzerinde sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek, yayınlar yapmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek'' yer alıyor.
-Teşkilat yapısı
Yüksek Kurumun teşkilatı, yüksek danışma kurulu, yönetim kurulu, başkanlık, kurumlar ve hizmet birimlerinden oluşacak.
Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi başkanlıkları, Yüksek Kurumun kuruluşuna dahil kurumları meydana getirecek. Kurumlar ayrı kamu tüzel kişiliğine sahip olacak, hizmet ve görevlerini, Yüksek Kurum Başkanlığının gözetim, denetim ve eşgüdümünde yerine getirecek.
Bağlı kurumların görevlerinin detaylarıyla belirlendiği KHK'da, kurumların bünyesinde ''bilim kurullarının'' oluşturulacağı kaydedildi. Bilim kurullarında, Kurum Başkanı, Başkan yardımcısı ve asli üyeler bulunacak. Kurulların oluşumu, üyelerinin seçimi, görevleri, çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenecek.
-Başkanların görev süresi 3 yıl olacak
Kurumların asli, şeref ve haberleşme olmak üzere üç türlü üyesi olacak. Üyelerin nasıl belirleneceği, yetki ve sorumlulukları da yönetmelikle belirlenecek.
Yüksek Kurum Başkanı ile kurum başkanları, müşterek kararla atanacak. Yüksek Kurum Başkanı ile Kurum Başkanlarının görev süresi 3 yıl olacak. Görev süresi dolanlar yeniden atanabilecek.
-"Yüksek Kurum Uzmanı'' istihdam edilecek
Yüksek Kurumda ve kurumlarda, yüksek kurum uzmanı ve uzman yardımcısı istihdam edilecek. Uzman yardımcılığına atanabilmek için Devlet Memurları Kanunundaki şartları taşımak, dört yıllık lisans eğitimi veren ilgili fakülte ve bölümlerden mezun olmak ile yapılacak yarışma sınavında başarılı olmak gerekecek. Uzman Yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile esaslar yönetmelikle düzenlenecek.
Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, Atatürk'ün ''Yurtta sulh, cihanda sulh'' ilkesi doğrultusunda, dünya barışına, uluslararası dostluk ve iyi niyetin geliştirilmesine hizmet eden gerçek ve tüzel kişilere Bakanlar Kurulunun teklifi ve Cumhurbaşkanının onayıyla, ''Devlet ödülü'' niteliğinde verilecek. Buna ilişkin esaslar da yönetmelikle belirlenecek.
-Ücretler ve huzur hakları Bakanlar Kurulunca belirlenecek
Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinde, uzmanlığı gerektiren belirli görevler için ihtiyaç duyulacak sözleşmeli personele verilecek ücret ve sair haklar, bu husustaki kısıtlamalara bağlı kalmaksızın Yüksek Kurum Başkanının önerisi, Maliye ve Gümrük Bakanlığının uygun görüşü üzerine ''Bakanlar Kurulunca'' kararlaştırılacak. Eski yasada Başbakanlık tarafından kararlaştırılacağı belirtiliyordu.
Benzer şekilde haklarında Yükseköğretim Kanunu'nun görevlendirmeye ilişkin hükümleri uygulananlara, yönetim kuruluna ve yürütme kurullarına atanacak üyelere ödenecek ücretler ile Yüksek Kurul, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü Kurulu ve Milli Komiteye Cumhurbaşkanı tarafından seçilen üyelere ve bilim kurullarının asli üyelerine ödenecek huzur hakları, Yüksek Kurum Başkanının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilecek.
-Mevcut kadrolarla ilgili düzenlemeler
Görevde bulunan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu başkan yardımcıları ile anılan kurumların daire başkanları, özel kalem müdürleri, şube müdürleri, Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri, genel sekreter, merkez ve kurum sekreterleri ile bilim kurulları üyelerinin görevleri, yürürlük tarihi itibarıyla hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek.
Yüksek Kurum Başkan Yardımcısı, bağlı kuruluşların başkan yardımcıları, Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri, daire başkanları ile genel sekreter, merkez ve kurum sekreterleri, Başkanlık Müşaviri kadrolarına, özel kalem müdürleri ile şube müdürleri Araştırmacı kadrolarına, halen bulundukları kadro dereceleriyle birlikte atanmış sayılacak.
Yükseköğretim Kanuna göre yüksek kurum ve kurumlarda görevlendirilenler, ilgili yükseköğretim kurumundaki görevlerine dönecek. Yönetim Kurulunun Cumhurbaşkanınca seçilen üyelerinin görevleri de sona erecek.
Yönetim Kurulu üyelikleri ile Yüksek Danışma Kurulu üyeliklerine seçimler, 2 ay içinde yapılacak.
Kurumların asli üyelerinin üyelikleri sona erecek. Bunlar da yeni KHK hükümlerine göre asli üyeliklere seçimler yapılıncaya kadar görevlerine devam edecek.
-Bakanlar Kurulu'na yetki
Bu KHK'nın yayımı tarihinden itibaren 1 yıl süreyle 190 sayılı KHK'nın kadro değişikliğiyle ilgili 9. maddesindeki sınırlamayla bağlı olmaksızın boş kadrolarda sınıf, unvan ve derece, dolu kadrolarda derece değişikliği yapmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
Bir yıl süreyle Yüksek Kurum Uzman Yardımcısı kadrolarına yapılacak açıktan atamalar, merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan atama sayı sınırlamasına tabi tutulmayacak.
-Düzenlemeler, 1 yıl içinde yürürlüğe konulacak
KHK'nın uygulanmasına ilişkin düzenlemeler, bir yıl içinde yürürlüğe konulacak.
Yüksek Kurumun, bu KHK'ya göre yeniden yapılandırılması nedeniyle gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Başbakan veya ilgili Bakan yetkili olacak.
Atatürk'ün en yakın silah arkadaşları olarak tespit edilen ve Atatürk Araştırma Merkezinin şeref üyeleri olan İstiklal Harbi Komutanlarının şeref üyelikleri ve buna bağlı hakları korundu.