Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan hazine tahvillerinin temerrüte karşı sigorta edilmesinin maliyeti (CDS'ler), Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu olan LCH Clearnet SA.'nın İtalyan tahvillerinin işlemleri için müşterilerinden ekstra teminat talep etmesinin ardından rekor seviyelere çıktı. İtalya tahvillerinin CDS'leri 12 baz puan yükselerek, Londra saati ile 10:00'da 536 baz puana çıktı ve rekor kırdı. Önceki rekor 22 Eylül'de 534 baz puan ile kırılmıştı.

15 ülkenin CDS'lerini içeren Markit iTraxx SovX Western Europe Endeksi dokuz baz puan yükselerek, son bir ayın en yüksek seviyesi olan 337 baz puana çıktı. Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nın teminatı artırması, İtalyan tahvillerine güçlü satışlar getirdi. Bu satışların etkisi ile, 10 yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi euro dönemi rekoru olan yüzde 7.2 seviyesine çıktı. Piyasalar, takas kuruluşunun açıklamasından önce, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifa haberinin yarattığı olumlu hava ile ralli yapmıştı.

Londra'da Societe Generale SA stratejisti Suki Mann, "Berlusconi'nin istifasının olumlu etkisi, Clearnet'in marjı artırmasının ardından ortadan kalktı" dedi ve "Bu durum İtalya üzerindeki baskıyı artırdı ve piyasanaın kalan kısmında açık bir şekilde darbe etkisi var" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Belçika'nın CDS'leri beş baz puan artarak 297 baz puana, Fransa'nınkiler iki puan artışla 186 puana ve Almanya'nınkiler iki baz puanlık çıkışla 90 puana ulaştı. İrlanda CDS'leri altı baz puanlık yükselişle 738 baz puana çıkarken, İspanya CDS'leri yedi baz puanlık çıkışla 407 puana geldi.

İtalya'nın iki yıl vadeli tahvilinin faizi yüzde 7.09 puana kadar çıkarken, 10 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 7.16'ya çıktı. Her iki tahvilin faizi de euroya geçiş tarihi olan 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Diğer bir stres işareti olarak, getiri eğrisinin ters yönde hareket etmesi gösterilebilir. Bu, iki yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizinin daha uzun vadeli tahvillerin faizinin üzerine çıkması anlamına geliyor. Bunun yanında, beş yıl vadeli İtalyan tahvillerinin CDS'leri, Temmuz ayından bu yana 10 yıllık tahvillerin CDS'lerinin üzerinde seyrediyor.