Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Altının iki haftanın zirvesine çıkmasının ardından yatırımcının kar satışlarına gidiyor olmasına rağmen Asya'dan gelen fiziki alımlar sarı metali yukarı taşıyor. Altın üst üsre beş gündür tırmanırken iki aydan fazlasının en uzun rallisine de hazırlık yapıyor.

Spot altının onsu yüzde 0.4 kadar artışla 1,618.02 dolar olurken Singapur'da ise yerel saatle 12.54'te ise 1,615 dolardan işlem gördü. Sıcak metal dün ise 21 aralık tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,618.25 dolara yükselmişti. New York Comex'teki şubat teslimli altının onsu yüzde 0.4 kadar artışla 1,619 dolar oldu.

"Çin Yeni Yılı'na yaklaştıkça alımların daha da artmasını beklioruz." diyen Heraeus Ltd kıymetli metal yöneticisi Dick Poon, "Nakit taşımak isteyen bazı insanlar olabilir ve fiyatlar yükselir yükselmez de ellerindeki altını satabilirler." yorumunda bulundu.

Frost & Sullivan'a göre dünyanın ikinci en büyük mücevher piyasasına sahip olan Çin'in, altın tüketimini 2012 yılında yüzde 35 artırarak rekor seviyeye çıkarabilir. Çünkü Çin'de yaklaşmakta olan Yeni Yıl'ın da içinde olduğu düğün ve doğum günü gibi özel günlerde altın hediye etmek bir gelenek.

"Bu yıl Erderha Yılı ve sadece Çin'in değil, Taiwan, Hong Kong, Vietnam ve Thailand'ın da ne kadar büyük tüketiciler olduğunu göreceğiz." diyen U.S. Global Investors Inc ceosu Frank Holmes, "Tüm bu bölgelerde altın alımı artacaktır çünkü altın hediye etmenin bu kültürlerde ejderha ile duygusal bağlantısı var." yorumunda bulundu.