Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL


Ardahan'da çeşitli gezi ve incelemelerde bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ahsen Konferans Salonunda düzenlenen ''SODES Uygulamaları Tanıtım Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, SODES projeleriyle insana yatırım yaptıklarını söyledi.

SODES'in artık bir marka haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, ''İlk aşamada 9 ilimizde başlatmıştık. Şu an 30 ilimizde SODES projeleri uygulanır hale geldi. Burada işin özünde insan var. Kalkınma dediğimiz hadise rakamlarla ibaret bir hadise değil. Kalkınmanın asıl özü insan. Kalkınmayı insan için yapıyoruz. İşin sırrı insanda'' diye konuştu.

Dinamik bir nüfusla, her koşulda kalkınmanın yaşanacağını vurgulayan Yılmaz, kalkınma anlayışlarının odağında insan olduğunu ifade ederek, ''Boş yere sağlığa, boş yere eğitime bu kadar yatırım yapmıyoruz. Yoksa sadece fiziki şeylerle uğraşırdık. Bu bir bütündür. Yanlış anlaşılmasın. Fiziki şeylerin önemsiz olduğunu demeye çalışmıyorum. SODES işte bu fikirden geliştirdiğimiz bir programdır'' diye konuştu.

SODES ile fırsat eşitliğini sağladıklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Burada kilit kavram fırsat eşitliği. Bir takım fırsatlardan, imkanlardan uzak kalmış insanımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Kadınlarımıza, kızlarımıza, engelli vatandaşımıza fırsat eşitliği kazandırıyoruz. Bu programlarla bir tek çocuğun gözlerinin içinin güldüğünü görebildiysek ne mutlu bize. Ben burada o gözleri gördüm. Kadınsız kalkınma olmaz. Mutlak kadınlarımız kalkınma sürecine daha fazla katılması lazım.''

''İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak istiyoruz''

Sadece evde özürlüsüne bakması için 350 binden fazla aileye, asgari ücret tutarında destek sunduklarını anımsatan Yılmaz, SODES ile ulaşamadıkları vatandaşlara proje bazlı ulaşmaya çalıştıklarını ifade ederek, vatandaşın katılmadığı bir kalkınma sürecinin başarılı olmasının mümkün olamayacağını dile getirdi.

AK Parti hükümeti olarak hedeflerinin büyük olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bizim büyük hedeflerimiz var. Bugün 800 milyar dolara yaklaşan ekonomimizi 2023'de 2 trilyon doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Çok şükür 3 bin dolardan 10 bin dolar üzerine çıkardığımız kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunu nasıl yapacağız? En büyük kaynağımız, coğrafyamız, tarihimiz ve insanımız. Dolayısıyla insanımıza ne kadar yatırım yapsak azdır.''

SODES kapsamında son 2 yılda Ardahan'a 8.5 milyon lira tahsis ettiklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, ayrıca bölgelerin kalkınması için SERKA ajansını kurduklarını, kalkınma ajanslarıyla geri kalmış bölgelere pozitif destek sağladıklarını söyledi.

''Doğu neyse batı bizim için aynı''

Ardahan'ın KÖYDES'ten nüfusuna göre 7-8 kat daha fazla destek aldığını ifade eden Yılmaz, ''Eskiden bir ilde lise olması çok önemli bir hadiseydi. Ama bugün her ilimizde üniversite var. 2012'de Ardahan Üniversitesi'ne verdiğimiz destek, 17.9 milyon TL. Hayvancılığın Ardahan için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Desteklerimiz hayvancılığa yönelikte devam ediyor'' dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne AK Parti hükümeti döneminde önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Doğu neyse batı bizim için aynı. Çok şükür Doğu ve Güneydoğu illerimiz hiçbir dönem görmedikleri hizmetleri AK Parti döneminde gördü. Bunu sizin bir kardeşiniz olarak kendi bölgemde de yaşıyorum. Geçmişte doğunun çok edebiyatını yazdılar, romanını yazdılar. Ama gerçekten buralara hizmet eden AK Parti iktidarları oldu. Bakın ilk geldiğimiz yıllarda medya sürekli bizi olumsuz bir şekilde gösterdi. Başbakanımız için neler neler söylediler. Fakat bu süreçte şunu unuttular. Yüz yüze iletişimin yerini, gönül bağının yerini kalpten kalbe olan iletişimin yerini başka hiçbir medya tutamaz.''

Buradaki konuşmasının ardından, Ardahan Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Yılmaz, karayoluyla Kars'a hareket etti.