KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'daki tahvil ihalesinde görülen zayıf talebin Avrupa'daki borç krizinin kötüleyeceğine ilişkin endişeleri yeniden canlandırmasıyla Asya Borsaları, Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti; Asya paraları geri adım attı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dünkü yüzde 1.5 oranındaki düşüşünün ardından bu gün de yüzde 0.7 geriledi. 2007'den bu yana Avrupa Birliği'nin yüzde 3 sınırında olmayan büyçe açığıyla boğuaşn İspanya dün 3.5 milyar euro hedefle açtığı tahvil ihalesinde yalnızca 2.6 milyar euroluk tahvil satabildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, acil durum önlemleri için henüz çıkış stratejisini konuşmanın çok erken olduğunu söyledi.

İspanya'nın tahvil ihalesinin ve AMB Başkanı'nın yorumlarının riskli varlıkların talebini düşürdüğünü ve doları, Asya paraları karşısında güçlendirdiğini belirten Bangkok Bank Pcl.'nin Döviz traderlarından Norawit Suparinayok, Avrupa'daki borç sorunun derin ve çözülmesi güç olduğunu savundu.

Endonezya rupisi yüzde 0.3 değer kaybederek 9,165 seviyesine, Tayvan doları yüzde 0.2 düşüşle 29.523'e ve Yuan da yüzde 0.6 kayıpla 6.3078 düzeyine geriledi.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. gününde de düşüş kaydederken, endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.36'ya yükseldi.

Advertisement