Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin, Çin'in en büyük denizaşırı pazarına ihracatlarına zarar vereceği ve ekonomik yavaşlamayı derinleştireceği spekülasyonu üzerine Çin Borsası 2. gününde de düştü.

Dünyanın en işlek ikinci limanının işletmecisi Shanghai International Port (Group) Co., ticaretin yavaşlayacağı endişeleri üzerine yüzde 1.4 geriledi. Jiangxi Copper Co., yarın açıklanacak olan ve ekonomistlerin Mayıs'ta yavaşladığını düşündüğü satın alma yöneticileri PMI endeksinin öncesinde değer kaybeden emtia üreticileri arasında yer aldı. Pekin hükümetinin yeni sektörleri destekleme planını onaylamasının ardından Shenzen'in yeşil enerji üreticisi Hi-tech Co., yüzde 10 artışla, günlük limiti kadar yükseldi ve küçük şirketler endeksini yukarı taşıdı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,373.66 puana geriledi ve dün kaydettiği yüzde 0.2'lik kaybı genişletti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.4 düşerek 2,631.99 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 2.7 aşağıda kapandı.

Avrupa'daki krizin Çin üzerindeki en negatif etkisinin ticaretteki daralma olacağını belirten Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, eğer kriz İtalya ve İspanya gibi ülkelere sıçrarsa, bunun küresel finans piyaslarında kaosa neden olacağını söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.2 düşüş kaydederek, MSCI Tüm Dünya Endeksi'ni dün yüzde 1.7 aşağı çeken küresel satışları devam ettirdi. İspanya'nın CDS'leri dün rekor seviyeye tırmanırken, Yunanistan'da da son bir anket bu kez kemer sıkma karşıtı partilerin desteklendiğine işaret etti.