Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası danışmanlarından birinin 3. çeyrekte de büyümenin yavaşlayabileceğini öngörmesi ve Yunanistan'ın eurodan çıkabileceğine ilişkin endişelerin yeniden gündeme gelmesi üzerine gelişen piyasa hisseleri değer kaybetti, gösterge endeks 1 haftanın en düşük seviyesine işaret etti.

China Pacific Insurance Co., Carlyle Group LP'nin kontrolündeki hisseleri satmayı değerlendirmesi üzerine son 10 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Asya'nın en büyük çip ve düz ekran üreticisi Samsung Electronics Co., ihracatçılar arasındaki düşüşe öncülük etti. Hyundai Development Co., çeyrek karını yüzde 56 aşağı çekmesinin ardından yüzde 7.1 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 kayıpla 921.90 puana gerileyerek, 12 Temmuz'dan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. Çin Merkez Bankası para politikası komitesinin akademik üyelerinden Song Guoqing, Çin ekonomisinin bu çeyrekte yüzde 7.4 büyüme kaydederek, 7. kez yavaşlayabileceğini söyledi. Almanya Başbakan Yardımcısı Philipp Roesler, bu hafta kreditörlerin kurtarma hedeflerindeki aşamasını değerlendireği Yunanistan'ın kurtarılabileceğinden emin olmadığını ifade etti.

Çin'in büyüme kaygılarının risk iştahı için kötü olduğunu belirten Samsung Asset Management Co.'nun fon  yöneticilerinden Lim Chang Gue, yatırımcıların Avrupa'daki bitmeyen borç krizi hikayesinden bıktığını söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sektörün hepsi düşüş kaydederken, değer kaybına teknoloji, finansal ve enerji şirketleri öncülük etti. Yüzde 1.2 gerileyen Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 ile Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Güney Kore ve Tayvan Borsaları yüzde 2.1'in üzerinde geriledi. Malezya ringgiti yüzde 0.8 değer kaybıyla, Asya'da en çok değer kaybeden para birimi oldu. Güney Kore'nin 5 yıllık hazine tahvilleri rekor düşük seviyeye geriledi.

Gelişen piyasa hisseleri bu yıl yüzde 0.8 yukarıda seyrederken, bu oran MSCI Dünya Endeksi için yüzde 3.8 kazanç şeklinde öne çıkıyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, tahmini kazançlarının 10 katından fiyatlanıyor.