Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomist ve Advanced Economic Solutions'ın başkanı Bill Lapp, 1950'den bu yana görülen en kötü kuraklığın, ABD'deki gıda fiyatlarına etkisinin önümüzdeki yıla kadar hissedilmeyebileceğini, ancak 2013'te gıda enflasyonun yüzde 4.5 hızlanabileceğini öngördü.

ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanacak 2013'e ait ilk gıda enflasyonu tahminlerinin öncesinde Lapp ve diğer ekonomistler et, yumurta ve yumurta fiyatlarının tümünün artmasını bekliyor. Lapp, tüketicilerin bugünden 2014'ün sonuna kadar kuraklıktan ötürü gıda için 30 milyar dolar daha fazla ödemeye hazır olmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Kontratlarını önceden daha düşük fiyatlardan imzalamış olan şirketlerin bu yılın geri kalanı için fiyat artışını kontrol altında tutabileceğine, ancak kuraklığın uzun vadeli etkisinin 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar sürebileceğine dikkat çekti.

Lapp, gıda fiyatlarındaki baskının geriden geldiğini, üründen ürüne değiştiğini ve sistem boyunca işlemesinin vakit aldığını anlattı. ABD Tarım Bakanlığı geçtiğimiz ay 2012 için gıda enflasyonun yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e yükseltmişti.

Sıcaklık ve nem yetersizliğinin ABD'deki ürünleri tahrip etmesiyle, bu hafta mısır ve soya fasülyesi rekor seviyeye tırmanırken, buğday da 2008'den bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. Doan Advisory Services Co., bu haftanın başlarında kuru hava şarlarının 2006'dan bu yana en düşük mısır hasılasına neden olabileceğini söyledi.

 

İlgili makale için tıklayınız...