Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Kuraklık gıda fiyatlarını tehdit ediyor

Kuraklık gıda fiyatlarını tehdit ediyor

Mısır fiyatları, ABD'de kuraklığın devam etmesi ile birlikte yeniden rekor seviyeye tırmandı

Giriş: 30 Temmuz 2012, Pazartesi 11:01
Güncelleme: 30 Temmuz 2012, Pazartesi 11:14

Mısır fiyatları, dünyanın en büyük üreicisi ve ihracatçısı ABD'de en az bir kuşak boyunca görülen en şiddetli kuraklığın ürünlere ciddi zarar vermesinden dolayı rekor seviyeye yükseldi. Soya fasülyesi ve buğday fiyatları da yükseldi.

Aralık vadeli mısır kontratı, Chicago piyasasında, yüzde 2.6'lık bir ralli yaparak kile başına 8.1375 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:47'de 8.1275 dolara geldi. Hasat koşulları 1988'den bu yana en kötü dönemini geçiriyor ve ABD'nin Ortabatı bölgesinin bazı kısımları 1956'dan bu yana en şiddetli kuraklığını yaşıyor.

Gıda, hayvan yemi ve bioyakıt gibi kullanım alanı oldukça geniş olan mısır, 15 Haziran'dan bu yana yüzde 60 arttı. Bu durum, ABD'nin en büyük domuz eti işleyicisi Smithfield Foods Inc. gibi şirketlerin de aralarında olduğu ethanol ve et firmalarının maliyetlerini artırdı. Tahıl, boğa piyasasının dördüncü yılını yaşıyor. Ortabatı bölgesi kuraklığı, Birleşmiş Milletler'in 5 Temmuz'da yaptığı açıklamaya göre, dünya gıda mliyetlerinde bir sıçramayı tetikleyebilir.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. tarım analisti Victor Thianpiriy, "Haftasonuna kadr, kuraklığın hakim olduğu bölgelerde kayda değer yağmur beklenmiyor" dedi ve "Durum artık şu an için yalnızca mısır sorunu değil. Tahıl piyasasında ortaya çıkan diğer bir durum, alternatiflerin azlığı" değerlendirmesinde bulundu.

Telvent DTN Inc.'nin dünkü raporunda, kuraklığın 27 Temmuz itibariyle, altı ila 10 gün daha sürebileceğini ve birço kesimde görülen yağmurun ise durumu iyileştirmeye yetmediğini kaydetti. Bloomberg'in derlediği analist tahminlerine göre, rekolte, hükümetin 11 Temmuz'daki tahmininin yüzde 18 daha altında gerçekleşebilir.

Eylül vadeli buğday kontratı Chicago'da yüzde 1.8 yükselerek kile başına 9.1375 dolara kadar çıktıktan sonra 9.13 dolara geldi. Yem konusunda mısırın yerini alabilen buğday bu yıl yüzde 40 yükseldi. Kasım vadeli soya fasülyesi yüzde 2.8 yükselerek kile başına 16.4675 dolara kadar çıktıktan sonra 16.395 dolara geldi. Çoğunlukla Ortabatı bölgesinde üretilen yağlı tohumun fiyatı ise 2012 yılında yüzde 36 yükseldi.