Asya yeniden hız kazanıyor
-
Güney Kore, Tayvan ve Singapur'dan gelen veriler, Asya'daki yavaşlamanın gevşediğinin sinyalini veriyor
Tayvan'ın geçtiğimiz çeyrekte yeniden artı büyümeye geçmesi, Güney Kore'de sanayi üretiminin 4 aydır ilk kez tırmanması ve Singapur'da işsizlik oranının düşmesiyle Asya-Pasifik ekonomilerindeki en sert düşüşler hız kesiyor olabilir.
Tayvan'ın gayrisafi yurtiçi hasılası 2. çeyrekte yüzde 0.18 daralmasının ardından üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.02 büyüdü. Güney Kore'de sanayi üretimi Eylül'de güçlü otomobil ve elektronik satışlarının etkisiyle Ağustos'tan artış kaydetti. Singapur'da da işsizlik oranı yüzde 1.9'a gerileyerek 2011'in ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyesine işaret etti.
Çin ekonomisi bu çeyrekte geri sıçrama sinyalleri vererek, bölgedeki ihracat görünümünü destekledi. Asya borsaları bugün kazanç sağlarken, büyümedeki toparlanma, Japonya'nın süregelen yavaşlaması ve ABD ve Avrupa'daki sınırlı büyümeden ötürü zorlanabilir ve bazı Asya-Pasifik ülkelerindeki teşvik politikaları baskısını sürdürebilir.
Asya'da dibin görülüyor olabileceğini ancak küresel faktörlerden ötürü kısa zamanda güçlü bir toparlanma olmayacağını öngören Standard Chartered Plc.'nin Singapur'daki ekonomistlerinden Edward Lee, dünya ekonomisinde hâlen daha boşlukların olduğunu ve bunların Asya'yı etkileyeceğini söyledi. Lee, Güney Kore ve Tayland için esnek para politika çağrısı yapmayı sürdürdüklerini ifade etti.
MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.6 kazanç sağlayarak bu ayki kayıplarını azalttı. Güney Kore wonu 13 ayın zirvesini test ederken, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da bu ülkelerdeki inşaat izinlerinin Eylül'de beklentinin üzerinde gelmesiyle primlendi. Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.2 değer kazandı.