Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de imalat, üretim ve yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle 3 aydan bu yana ilk kez yükseldi ve 7 çeyrek üst üste yavaşlayan ekonominin geri sıçradığı sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

İstatistik kurumunun verilerine göre satın alma yöneticileri PMI endeksi Ekim'de 49.8'den 50.2'ye yükselerek, yeniden genişleme sinyali verdi. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin medyan tahmini de imalat PMI endeksinin 50.2 olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Resmi PMI rakamları, sanayi üretimi, ihracat ve perakende satışların Eylül'de hızlanmasının ardından bu çeyrekte büyümenin toparlanacağı beklentilerini destekledi. İmalat verisi aynı zamanda önümüzdeki hafta Komünist Parti'nin 10 yılda bir yaptığı liderlik değişimine hazırlanan Başbakan Wen Jiabao üzerindeki daha fazla teşvik baskısını da azaltabilir.

En kötünün çoktan geride kaldığını ve Çin'in dibe vurduğunu söyleyen Mirae Asset Securities Ltd.'ın baş Çin ekonomisti Joy Yang, para poltiikasının görevini yerine getirdiğini ve enflasyondaki sıçrama riskinden ötürü yeni bir faiz indirimine ihtimal vermedi.