KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, ekonomik görünümün kötüleşmekte olduğunu ve AMB'nin, hükümetlerin gerekli koşulları yerine getirmesi durumunda, tahvil alım programını başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

Draghi, politika yapıcıların gösterge faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'te bıraktığı toplantının ardından frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Aşırı senaryolardan kaçınmaya yardımcı olacak Doğrudan Parasal işlemler'i uygulamaya hazırız" dedi ve "Ekonomik görünümü çevreleyen riskler aşağı yönlü kalmaya devam ediyor ve mevcut enflasyon baskıları ılımlı kalmalı" şeklinde açıklamada bulundu. Draghi, ekonomik büyümenin "zayıf" kalmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Draghi dün yaptığı açıklamada, borç krizinin, Euro Bölgesi'nin ekonomik gücünün en önemli unsuru olan Almanya'ya zarar vermeye başladığını ve enflasyon risklerinin "çok düşük" olduğunu söylemesinin ardından, AMB'nin faiz indirimlerini yeniden gündemine alacağı yolundaki beklentiler güçlenmişti. İspanya halen, AMB'nin tahvil alım programını başlatacak hareket olan kurtarma istemekten kaçınıyor ve bu durum, merkez bankasının para politikası geçişkenliğini yeniden sağlama çabalarını aksatıyor.

Draghi, "Bu tamamen İspanya'ya ve İspanya hükümetinin karar almasına bağlı" dedi ve "Aynı zamanda, tahvil alım programının açıklanmasından bu yana finans piyasalarında bir dizi iyileşmeler görüldü ve bunların arasında, dünyanın diğer kısımlarından Euro Bölgesi'ne fon gelmesi de var" şeklinde görüş bildirdi.

İlgili makale için tıklayınız...

Advertisement