Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İspanya'nın yardım isteğini erteleyeceği endişeleriyle New York'ta son üç seansın zirvesinden indi.

Vadeli kontratlar, geçtiğimiz hafta Ekim ayından beri en sert çıkışı kaydettikten sonra yüzde 0.7'ye varan düşüşler yaşadı. Katalonya'daki kritik seçimlerden bağımsızlık yanlısı partiler galip çıktı. Avrupalı yetkililer ise bugün Brüksel'de toplanarak geçtiğimiz hafta sabaha kadar süren toplantıda varılamayan anlaşmayı bu kez yakalamaya çalışıyorlar. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin tırmanmasıyla tehlikeye giren petrol stokları endişesiyle yükseldi.

Global Risk Management analisti Michael Poulsen, kötü bir döngü yaşandığını belirterek, "Jeopolitik risk oranı önümüzdeki haftalar ve aylar için en vahşi kart olacak" ifadelerini kullandı.

Ocak vadeli West Texas Intermediate ham petrolün varili Londra saatiyle 13:34'te 87.88 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.9 yukarıdan seyrederken, yıl genelinde yüzde 11 aşağıda.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 14 cent kaybederek ICE Futures Europe'da 111.24 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolüyle West Texas arasındaki fark 23 Kasım'da 23.10 dolarken bugün 23.36 dolar oldu