Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi 3'üncü yılında da önemli işbirliklerine ev sahipliği yapıyor. Bu işbirlikleri, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Destekleme Komitesi Başkanı Dr. Anrei Adannikov ve Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) İstişare Kurulu Başkanı Ali Çoşkun önderliğinde yapıldı. 80 milyar dolar değerindeki, Kuzey Kafkasya Bölgesi Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Projesi “ELBRUS”a ilk adım proje müellifi “Flame Group”, Rusya Federasyonu Devlet Başkanını Destekleme Komitesi ve Türk şirketi “GTHC” arasında bir protokol imzalandı.

GTHC Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Akın, Kuzey Kafkasya'nın Kalkınma projesi olan “ELBRUS”için 2 milyar dolarlık altyapı fonunun önümüzdeki aylar içersinde Luxemburg'da kurulacağını söyledi. Akın, projede ilk defa özel sektör ve ve kamu ortaklığı projesini gerçekleştireceklerini kaydetti.
Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Destekleme Komitesi Başkanı Dr. Anrei Adannikov da yaptığı konuşmada, projenin doğrudan yabancı yatırımı bölgeye çekeceği için öneminin büyük olduğunu kaydederek, mali kaynakları bulmanın yanı sıra değerlendirilecek iyi projelerin daha zor bulunduğunu sözlerine ekledi.
Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Kalkınma Projesi Başkanı Yuriy Kuznetsov da konuşmasında, otoyolların, spor merkezlerinin ve 5 milyar dolarlık yatırımla inşaa edilecek olan havaalanın da içinde yer alacağı projenin bölgeyi geliştireceğini ve istihdamı artıracağını belirtti.

Gecede, “ELBRUS” projesinin yanında, üç projeye daha imza atıldı. Bunlardan ilki Türkiye ile Rusya arasında ilk çokuluslu Nükleer Santral Anlaşması, yine Rusya, Türkiye ve Libya arasında Libya'da rafineri inşaası ve Fujera Adasında Kuveyt, Türkiye ve Rusya işbirliğinde 150 milyon dolar yatırımla, 630 bin metreküplük kapasiteli Ham Petrol Depolama Tankları inşaası anlaşması oldu.

İmza gecesinde UİP Zirve Başkanı Cengiz Özgencil'e ,UİP İstişare Kurulu Başkanı Ali Coşkun'a ve UİP İstişare Üyesi Yıldırım Coşkun'a katkılarından dolayı nişan takdim edildi.

Arzu Maliki

amaliki@bloomberght.com