Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan 3 kişinin yaptığı açıklamalara göre dealerlar ve yatırımcılarla bu ay yaptığı bir toplantıda genişlemeci para politikasının ekonomik olarak riskli varlık balonu yarattığı endişelerini en aza düşürdü.

Görüşmelerin gizliliğinden dolayı isimlerinin açıklanmasını istemeyen 3 yetkili, Bernanke'nin bu açıklamaları Şubat ayı başlarında gerçekleştirilen Treasury Borrowing Advisory Committee (Hazine Borçlanma Danışma Komitesi) toplantısında dile getirdi. Fed sözcüsü Michelle Smith ise yorum yapmaktan kaçındı.

Yetkililerden birisi, Fed Başkanı'nın varlık balonu riski endişelerini, gruptan gelen bir sunum isteği üzerine gerçekleştirdiğini söyledi. Dile getirilen endişeler arasında yükselen çiftçilik fiyatları ve emlak mortgage yatırım fonlarındaki büyüme yer aldı. Yetkililerden iki tanesi ayrıca spekülatif kredi notuna sahip tahvillerin de potansiyel bir endişe olarak dile getirildiğini ifade etti.

ABD hisse fiyatları, Fed'in hazine tahvili ve mortgage destekli tahvil alımını yavaşlatabileceği söylentileriyle geçtiğimiz iki gün boyunca düşüş yaşadı. Standard & Poor's 500 Endeksi dün New York saatiyle 16:00'da 1,502.42 puandan kapanırken, 19 Şubat'ta 5 yılın zirvesi olan 1,530.94 puana kadar çıkmıştı.