Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, İngiltere'nin "AAA" olan kredi notunu, büyüme görünümündeki zayıflıkları ve hükümetin konsolidasyon programına yönelik güçlükleri işaret ederek düşürdü.

Moody's'ten yapılan açıklamada, İngiltere'nin "Aaa" olan kredi notunun bir basamak düşürülerek "Aa1" seviyesine indirildiğini ve not görünümünün "negatif"ten "durağan"a değiştirildiği kaydedildi. Açıklamada, İngiltere'nin yüksek ve artmakta olan borcu ile birlikte, hükümetin bilançosundaki bozulmanın 2016'dan önce tersine çevrilme ihtimalinin düşük olduğu vurgulandı.

Londra'da Lloyds Banking Group Plc piyasa stratejisi müdürü Charles Diebel, "Not indirimin piyasada kaçınılmaz ve ihtimalinin çok yüksek olduğu konuşuluyordu," dedi ve "Tarihsel olarak, AAA kredi notunun kaybedilmesi tahviller için yukarı yönlü bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen yıl yapılan 32 kredi notu düşürülmesi, yükseltilmesi ve not görünümü değişikliği hareketinin yüzde 53'ünde, ülke tahvillerinin faizleri ile not hareketi ters yönde gerçekleşti. Yatırımcılar, Moody's'in kredi notu ve görünüm değişikliklerinin yüzde 56'sını ve Standard & Poor's'un kilerin yüzde 50'sini kaale almadı. Bu, 1974 yılından bu yana yapılan 300'den fazla değişiklik dikkate alındığında, uzun dönemli ortalama olan yüzde 47'den daha kötü.

New York'ta Citigroup Inc. G-10 Döviz strateji müdürü Steven Englander, ABD, Fransa ve Japonya'nın not indiriminin bedelini ödemediğini ve bu yüzden İngiltere'de tahvil piyasasının en fazla sıkıntıyı çeken yer olma ihtimalinin düşük olduğunu kaydetti.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, kredi derecelendirme kuruluşunun kararının ''ülkenin karşı karşıya olduğu borç sorununu sert bir şekilde hatırlattığını'' söyledi. Osborne, Moody's'in not kırmasıyla güçlü bir ekonomi planı izleme yolundaki kararlıklarının iki kat arttığını ifade etti.

Muhalefet ise kararın ardından hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Gölge Maliye Bakanı, İşçi Partili Ed Balls, notun düşürülmesinin ülkedeki ekonomik istikrarsızlığı artıracağını savunarak, ''Borçlarımız artıyor, çünkü ekonomi büyümüyor'' dedi.

İngiltere 1978 yılından bu yana Moody's ve S&P kredi derecelendirme kuruluşlarında en yüksek not olan Aaa notuna sahipti.

Moody's, İngiltere'nin artan borç stoku ile bozulan mali yapısında 2016'dan önce iyileşme beklemediğini de bildirdi.