Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in Başkanı Ben S. Bernanke, görüşmeler hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, bu ay dealerlar ve yatırımclarla yaptığı toplantıda, merkez bankasının gevşek para politikasının ekonomik olarak riskli varlık balonlarına yol açmakta olduğu yolundaki endişeleri azalttı.

Görüşmenin gizli olmasından dolayı isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Bernanke'nin Şubat ayı başında, Treasury Borrowing Advisory Commitee ile yaptığı toplantıda açıklamalarda bulunduğunu kaydettiler. Fed sözcüsü Michelle Smith konu hakkında yorumda bulunmadı.

Kaynaklardan biri, Fed Başkanı'nın, grubun konu hakkındaki bir sunumuna karşılık, varlık balonları risklerini giderdi. Öne sürülen riskler arasında, aynı kaynağa göre, yükselen tarım arazisi fiyatları ve mortgage gayrımenkul yatırım fonlarındaki büyüme yer aldı. İki kaynak ise, spekülatif kredi notuna sahip tahvillerin faizlerindeki düşüşten de potansiyel bir endişe olarak bahsedildiğini kaydetti.

Hisse senetler, beklenenden daha iyi çıkan şirket karlarının etkisi ile yükseldi ve gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500), Cuma günü, yüzde 0.88 yükselerek 1,515. 60 pundan kapandı. Endeks önceki iki seansta, Fed'in, kısmen varlık balonlarına ilişkin endişelerden dolayı, Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarının hızını yavaşlatabileceği beklentisi ile yüzde 1.9 düşmüştü.

Fed'in varlık alımlarını yavaşlatabileceği spekülasyonu, 20 Şubat'ta açıklanan FOMC'un Ocak ayı toplantı tutanakları sonrası ortaya çıktı.