Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, hükümetindeki son 5 yılın en kapsamlı liderlik değişiminde merkez bankası başkanı Zhou Xiaochuan'ı görevinde tutmayı planlıyor.

Konuya ilişkin doğrudan bilgi sahibi olan bir kaynak, Zhou'nun Çin Merkez Bankası başkanı olarak görevine devam edeceğini söyledi. Zhou'nun Kasım'da Komünist Parti'nin Merkezi Komitesi üye listesinin dışında bırakılmasının ardından gelen bu hamle şaşırttı. Pekin hükümetindeki liderlik devir daiminde Xi Jinping ülkenin yeni cumhurbaşkanı, Lİ Keqiang da yeni başbakanı olacak.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi önümüzdeki ayki liderlik değişimiyle hükümeti yeni jenerasyon parti yetkililerine teslim etmeye hazırlanıyor. Komünist Parti 5 yılda bir devlet kontrolündeki şirketlerin yöneticileri ve kabine bakanlarını yeniden atıyor. Öte yandan Zhou'yu görevinde bırakmak, merkez bankasının gölge bankacılığı ve para politikası konularında risklerle karşı karşıya olduğu dönemde bir miktar istikrar sağlayacak.

Pekin hükümetinin bankacılık sisteminin ihtiyacı olan yapısal reformlarda Zhou'nun deneyimine ihtiyacı olduğunun altını çizen Pacifis Sun Advisors'ın varlık yöneticisi Andy Mantel, önümüzdeki birkaç yıl içinde bankaların bir noktada kötü kredileri satacaklarını, Zhou'nun da bu sürece yardımcı olacağını söyledi.

Kaynak Zhou'nun ayrıca Çin Halk Siyasi Danışmanlık KOnferansı'nın başkan yardımcılığına da atanacağını açıkladı.