Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Japonya'da teşvikleri savunan birinin Merkez Bankası başkanlığına atanabileceği spekülasyonu ile birlikte, İtalya'daki seçimlerin sonuçları öncesi değer kazandı. Asya hisse sentleri ve ABD endeks vadeli kontratları da yükseldi.


Deutsche Boerse AG, CME Group Inc.'nin Alman Borsası ile birleşme görüşmelerine başlayabileceğine ilişkin haber sonrası sıçrama yaptı. BP Plc, ABD'nin petrol sızıntısı davalarında anlaşma önerebileceği yolundaki bir haberin ardından yüzde 2.1 yükseldi. PostNL NV, karının tahminlerden iyi çıkmasının etkisi son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Reckitt Benckiser Group Plc, ABD'li regülatörün rakip iki imalatçıya, Suboxone eroin bağımlılığı tedavisinin jenerik versiyonlarını üretme izni vermesinin ardından son dokuz ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.7 yükselerek soniki yılın güniçi  en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 12:52'de 289.91 seviyesine geldi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun koyucuların bütçe konusunda uzlaşmaya varması ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağı yolundaki taahhüdünün desteği ile dokuzuncu ayı üst üste kazançla geçmeye yöneldi. Bu 1997'den bu yana en uzun süreli aylık yükseliş serisini işaret ediyor.

Cenevre'de Notz, Stucki & Cie. portföy yöneticisi Pierre Mouton, "Teşvikleri destekleyen bir Japonya Merkez Bankası başkanı kısa vadede iyi olabilir, zira hepiiz Japonya'nın negatif reel faizlere ihtiyaç duyduğunu biliyoruz," dedi ve "Çok iyi seyreden ABD piyasaları da Avrupa hisselerinin neden bugün yukarı seyrettiğini açıklamamaıza yardımcı oluyor. İtalya seçimlerinde, yatırımcılar statükonun sürmesini umut ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.6 yükselirken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi Cuma günü, şirket karlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkmasının etkisi ile yüzde 0.9'luk bir ralli yapmıştı.

(15:40'ta güncellendi)