Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk dizi sektörü sadece kültürel olarak değil ekonomik olarak da boşlukları dolduruyor. Sektör artık Türkiye'nin yurt dışındaki imajına yön vermekle kalmıyor aynı zamanda ekonomik olarak da hem güçleniyor hem de güç veriyor.

İşte bu sebeple BloombergHT.com bu önemli sektöre yön veren isimleri Dizi Sektörüne Yön Verenler" yazı dizisi ile mercek altına aldı ve ilk sözü de reytingde rekor üstüne rekor kıran Muhteşem Yüzyıl dizisini üreten TIMS Productions'ın tepe yöneticisi Timur Savcı'ya verdi. 

Kavak Yelleri, Es-Es, Melekler Korusun gibi çok beğenilen gençlik dizileri ile adını duyuran TIMS Productions'ın Muhteşem Yüzyıl çıkışı sektöre imaj tazeletti. Dizi sadece Türkiye'de ilk sıraya oturmakla kalmadı; aynı zamanda sıkı ve katı kuralların sosyal yaşamı belirlediği Afganistan ve İran gibi ülkelerde de en beğenilen dizilerden biri oldu.

TIMS Productions'ın tepe yöneticisi Timur Savcı; yapımın Nisan 2014 tarihinde biteceğine dair söylentilere ise "Henüz tam tarih vermek için çok erken ama dizinin bu dönemini, önümüzdeki sezon içinde bir tarihte bitireceğimiz doğrudur." sözleri ile açıklık getirdi.

Reyting rekorları kıran dizi ile ilgili RTÜK ise "gerçek tarihi yansıtmadığı" gerekçesi ile 70.000'den fazla şikayette bulunulduğunu bildirirken dizinin yayından kaldırılması gerektiğine dair söylemlerin ardından New York Times'dan The Guardian'a dış basın Türklerin görüşünün nasıl ikiye bölündüğünü işledi.

"Bizim işimiz entertainment yani eğlence ürünleri üretmek." diyen Timur Savcı; Muhteşem Yüzyıl ile birlikte aynı anda farklı projeler yürütmemesini ise şu sözlerle açıkladı: "Eğlence ürünleri üretmek farklı renklerde proje üretmenizi gerektiriyor. Bu yüzden Muhteşem Yüzyıl ile aynı dönemde ve türde  bir iş yapmayı düşünmüyorum, daha farklı konseptleri hayata geçirmeyi düşünüyorum."

Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı'nın bir dönem hüküm sürdüğü Balkanlar ve Ortadoğu gibi coğrafyalar başta olmak üzere 40'tan fazla ülkede yayınlanıyor. Birbirinden ünlü oyuncuları, kostumleri ve dekorları ile dikkat çeken dizinin maliyet ve satış rakamlarını ise Savcı "rekabet" gerekçesi ile paylaşmıyor.

Forbes Türkiye'nin araştırmasına göreyse şirket “Muhteşem Yüzyıl”, “Suskunlar”, “Mazi Kalbimde Yaradır” dizileri 2011 - 2012 sezonunu 50 milyon lira ciro ve 4,8 milyon liralık karla kapattı.

Halit Ergenç ve Meryem Uzerli'nin başrollerini paylaştıkları dizide şimdiye dek Tuncel Kurtiz, Nebahat Çehre, Cansu Dere, Nur Aysan, Okan Yalabık, Ozan Güven, Mehmet Günsür, Selma Ergeç, Saadet Işıl Aksoy, Burak Özçivit gibi birçok ünlü oyuncu yer aldı.

Fenomen dizinin arkasından gelecek yapım merakla beklenirken Timur Savcı ise konuyla ilgili yine sır vermiyor. üstüne bu kadar fırtınalar koparılan bir işle ilgili ise Timur Savcı'nın "Yapmazsam gözlerim açık gider" dediği bir proje yok. Savcı"Neticede bu benim mesleğim ve nihayetinde bu bir iş. Yani hayat memat meselesi olacak kadar iddialı konuşamam." yorumunda bulunuyor.

Savcı, yurt dışında varlık göstermek isteyen yapımcılara ise "Hikayelerimizin evrensel olması ve ayrıca standart bakımından diğer ülkelerden teknik, detyacılık gibi konularda daha iyi durumda olmamız gerekiyor." tavsiyesinde bulunuyor.

Savcı'ya göre sektörün önünün daha da açılması için yapılması gerekenler belli: Niteliksiz dizi enflasyonu yerine, çok daha iyi hazırlanılmış, kaliteli diziler üretmek. Savcı'nın yola çıkarken tavrı ise net: Seyirciyi asla küçümsemeyeceksiniz.

Güven: Ne yapmayacağımı biliyorum