KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya hükümet tahvilleri, ülkedeki seçim sonuçlarının Avrupa borç krizini daha da kötü yapacağı endişelerini artırmasıyla düştü ve Avrupa'daki yüksek borçlu ülke tahvillerindeki düşüşlere öncülük etti.

10 yıllık İtalyan tahvil faizleri ise seçim öncesi favori olan Pier Luigi Bersani'nin Temsilciler Meclisi'ni yarım puandan daha az bir farkla kazanması ve vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla baş etmeye çalışan Silvio Berlusconi'nin Senato'da tasarı bloke edebilecek sayıda sandalye kazanmasının ardından son 14 ayın en büyük tırmanışını gerçekleştirdi. İspanyol ve Portekiz tahvilleri de gerileme yaşarken, Alman tahvilleri yükselişlerini 4. güne taşıdı. İtalya, 8.75 milyar euro (11.4 milyar dolar) değerinde tahvili Ekim ayından bu yana en yüksek faizle sattı.

Londra'da bulunan Rabobank International sabit gelir stratejisti Lyn Graham Taylor, "İtalyan tahvillerinde belirsizliklerden dolayı devasa hareketlenmeler var. İtalyan seçimlerinin sonuçları piyasanın beklediği gibi gitmedi. İtalya'da bir süreliğine bir çıkmazda olabiliriz" ifadelerini kullandı.

10 yıllık İtalyan tahvil faizleri erken saatlerde 44 baz puan yükselerek 19 Aralık 2011'den bu yana en sert tırmanışı kaydederken, Londra saatiyle 10:55'te 28 baz puanlık artışla yüzde 4.77 oldu.

Advertisement